
Nekada maleno ribarsko selo, Portofino maleni talijanski gradić postao je međunarodni simbol za “la dolce vita” stil života još od 1950-ih i 60-ih godina, kada su filmske zvijezde i druge VIP osobe poput Elizabeth Taylor, Grace Kelly, Ingrid Bergman, Franka Sinatre i Brigitte Bardot ondje odmarale.
Danas je marina Portofina prošarana jahtama umjesto ribarskim brodovima, jer bogati i slavni još uvijek hrle u ovaj idilični dio talijanske rivijere. Neki, poput slavnih Domenica Dolcea i Stefana Gabbane, tamo čak posjeduju i svoju vilu. Naravno, daleko od toga da su prvi – a sigurno neće biti ni posljednji – putnici koji su se zaljubili u ovaj slikoviti dio Italije.
OVDJE zavirite u još neke senzacionalno lijepe gradiće i predjele Italije
Cinque Terre talijanska bajka za potpuni užitak
Orvieto – mistični gradić na vulkanskoj litici
Dolce Vita nezaboravne talijanske Siene
Gdje se nalazi i gdje je smješten Portofino
Smješten na vrhu rta na Rivieri di Levante u Liguriji, Portofino je nekoć bio dio Rimskog Carstva, a 1229. postao je dio Republike Genove. Tijekom stoljeća njime su vladali Francuzi, Englezi, Španjolci pa čak i Austrijanci.
Bilo da krećete na vlastitu veliku ljetnu turneju po Italiji ili samo planirate brzi izlet do ovog mediteranskog raja, evo kako provesti savršen dan u Portofinu.
Jutro u slikovitom Portofinu provedite na najmirisniji način uz svoj talijanski cappuccino
Započnite dan talijanskim cappuccinom i komadom focaccie Genovese kao što to rade i mještani.
Iako focacciu možete pronaći diljem Italije, verzija napravljena u ovom dijelu Ligurije poznata je kao ukusna i malo masnija. Gusta je i mekana, a lokalci komadiće focaccie Genovese umaču u svoj cappuccino Probajte i vi
Najbolja pekara u kojoj možete pronaći ovaj prefini specijalitet Italije je Panificio Pasticceria Tossini, koja je otvorena i u obližnjim gradovima Rapallo, Recco, Sori i Chiavari, ako ćete ići na neki od izleta i razgleda oko Portofina.
Ova izvrsna pekara, Panificio Pasticceria Tossini, također izrađuje tipičnu focacciu di Recco, koja sadrži rastopljeni sir stracchino između dva tanka sloja focaccie, kao i farinatu – somun napravljen od brašna od slanutka.
OVDJE saznajte zašto obožavamo talijanske sireve
Portofino je miran gradić pa nema potrebe za žurbom. Poznata izreka “il dolce far niente” (pr.ur. slatka dokolica, talijanski stil života) ovdje zaista vrijedi, jer slast nečinjenja dio je života mještana Portofino gradića.
Život se ovdje u Portofinu vrti se oko slikovito popločanog trga, poznate piazzette zvane Piazza Martiri dell’Olivetta.
U obilasku srca grada, odnosno njegovog središnjeg trga, okružena s tri strane, upečatljiva je povijesna zgradama obojena u različite nijanse ružičaste, narančaste i žute, a ulice koje se odvajaju od piazzete okićene su dizajnerskim trgovinama poput Dolce & Gabbane, Armanija i Loro Piana a ima i manjih, jako finih dućana, koji prodaju jednako elegantnu odjeću, finu obuću i privlačne suvenire. S Portofino Martini piazzette možete stići i do slikovite marine koja će vas podjednako privući svojim izgledom i vrevom.
Krenete li zavojitim dijelom marine, prema Yacht Clubu, pronaći ćete Museo del Parco, vrt sa skulpturama na otvorenom i to s djelima umjetnika poput Mana Raya, Gina Severinija i Arnalda Pomodora.
Ako ste ambiciozni i prepuni energije, možete prošetati do svjetionika i zaustaviti se u Castello Brownu, koji datira još iz srednjeg vijeka i zaista je predivno obnovljen muzej koji je nekoć bio vojna utvrda. Zapravo je bio u vlasništvu engleskog konzula Genove od 1870. do 1961., kada je otvoren za javnost.
Poslijepodne – gdje se najfinije jede u Portofinu
Za ležeran ručak rezervirajte stol u vrlo rustikalnom restoranu Ristorante Puny, na samoj piazzetti, koji je otvoren još davne, davne 1853. godine, a osim ukusnih specijaliteta uživat ćete u nesvakidašnjem pogledu na sva zbivanja grada u kojem se sve vrti i događa upravo na piazzetti Martini. Jelovnik je jednostavan i tradicionalan, s predjelima poput pršuta s dinjom ili salate od plodova mora.
Nakon nekog svježeg predjela, odlučite se za vrhunsku tjesteninu s pestom, zelenim grahom i krumpirom. Bosiljak koji raste u ovom dijelu Ligurije je legendaran, a pesto od lokalnog bosiljka najbolji je koji ste možda ikada probali.
U poslijepodnevnim satima možete unajmiti čamac koji će vas voziti oko obale ili se odvesti do Paraggija u obližnjem gradu Santa Margherita Ligure, koja je jedina pješčana plaža na tom području.
Postoji i nekoliko ljupkih gradića u blizini, kao što je Recco, gdje možete kušati gore spomenutu focacciu di Recco napravljenu od topljenog sira, i Camogli koji ima slikovitu šljunčanu plažu i mnoštvo šarmantnih malih trgovina, barova i restorana koji gledaju na more.
Kako provesti najljepšu večer u slikovitom Portofinu
Ako želite provesti noć ili dvije u okolici, prijavite se u Grand Hotel Bristol u Rapallu, 20 minuta vožnje od Portofina. Izgrađen 1904. godine u elegantnom stilu Liberty, ima vanjski bazen s pogledom na obalu i opuštajući spa.
Opustite se uz masažu, a zatim se popnite u Le Cupole na najvišem katu, koji poslužuje najbolje verzije regionalnih specijaliteta, kao što je domaći pesto od bosiljka poslužen preko njoka od krumpira sa zelenim grahom.
A na kraju dana, pomalo umorni od impresija i predivnih doživljaja, možete uživati u Aperol Spritzu na terasi ovog sjajnog hotela uz očaravajući pogled na zalaz sunca.
Uz dopuštenje (tekst i fotografije) stalnog partnera Wish hr portala Quintessentially
