Najpoznatije povijesne kavane Italije

Popiti kavu u jednoj od povijesnih kavana Italije svakako je doživljaj koji se ne propušta kada se nađete u nekim predivnim povijesnim gradovima poput Venecije, Padove, Milana. Donosimo vam sve zanimljivosti o tri najpoznatije kultne talijanske kavane u koju zalaze svi oni koji žele popiti najfiniji talijanski espresso ili biti viđeni na mjestima na koje su zalazili ili zalaze slavni.

Autentične “institucije gostoljubivosti”, odnosno prekrasne povijesne kavane u Italiji, omogućuju svakom gostu da dok pijucka kavu razmišlja o različitim stilskim pravcima, te o kulturnoj i političkoj sceni koja se odigravala upravo u njima davnih 1800. i 1900. godina.

Događaji i uspomene koje su ostavili kao trajni pečat slavni posjetitelji, navesti će svakoga tko se tamo nađe da putujete natrag u vrijeme gdje će uživati u povijesnoj baštini i dragocjenoj tradiciji Italije.

Kavana Florian, Venecija

Prvobitno nazvan kao “Caffè alla Venezia trionfante”, kavana Florian jedna je od najstarijih kavana u Italiji koja kontinuirano radi od prvog dana svog otvorenja, te predstavlja suštinu čarobnih mjesta za posjeta Veneciji. Kavanu su posjetili mnogobrojni književnici, od Lorda Byrona, Goethea, Rousseaua, Gozzia, prosvjetiteljskog satiričara Giuseppe Parinia, do pisca i pjesnika Ugo Foscola, te domoljuba kao što je Silvio Pellico i Giovanni Berchet. Na ovom mjestu se navodno čak i Casanova udvarao svojim izabranim ženama.

Tijekom ustanka protiv Austrije 1848, revolucionari su izabrali kavanu Florian kao svoje sjedište, i to je mjesto gdje su urotnici zahtijevali oslobađanje Niccolò Tommaseoa i Daniele Manin, koji su proglasili preporod Republike San Marco.

Sjedeći u toj venecijanskoj kavani, dok se ispija kavica, prilično je uzbudljivo zamisliti neke događaje poput revolucionara koji zahtijevaju svoja prava. Uzbudljivo, zar ne?

Kavana Florian
Piazza San Marco 56,
30124 Venecija

kafic florian

Kavana Zucca (zvani Miani, Camparino), Milano

Kultno mjesto koje njeguje milansku povijest, otvoreno je 1867. godine, u isto vrijeme kada se otvorila i poznata galerija Vittorio Emanuele. Giuseppe Verdi, Arturo Toscanini, Puccini, Arrigo Boito i Giuseppe Giacosa dolazili su na ovo očaravajuće mjesto na sastanake ili druženja s drugim umjetnicima i intelektualcima kako bi popili piće. Najveća druženja događala su se nakon koncerta u La Scali koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Osim ovih slavnih ljudi, kavanu su posjetili i mnogi poznati i utjecajni ljudi iz prošlosti kao što je talijanski premijer Zanardelli, Eugenio Torellijeva Viollier (suosnivač Il Corriere), političar i pjesnik Cavallotti, te izdavač Giulio Ricordi.

Zucca (kavana Miani) postala je praktično milanska institucija koja zauzima vrlo bitno mjesto u tom raskošno lijepom gradu.

Kavana Zucca
Piazza Duomo 21
20121 Milano

zucca

Kavana Pedrocchi, Padova

Zašto je posjetiteljima kavana Pedrocchi zanimljiva? Upravo zbog svoje prestižne arhitekture, jer je izrađena od različitih zgrada i fasada koje su se integrirale u jednu, eklektičnu ansamblu. Osnovana je 1831. godine od strane Francesca Pedrocchia.

Unutrašnjost sadrži neoklasične elemente i prostorije s različitim utjecajima grčke, rimske, mavarske i renesanse arhitekture. Povijesno gledano, kavana Pedrocchi je uvijek bila kulturno, političko, novinarsko i akademsko središte Padove. Svojevremeno je bila i dom učenika koji su bili aktivni u pobunama protiv Habsburške monarhije, a redoviti posjetitelji bili su talijanski pjesnik Giosue Carducci, slavni Giacosa, kao i francuski pisac i pripovjedač Marie-Henri Beyle Stendhal, engleski pjesnik Lord Byron, te romanopisac Dario Foa.

Sve do današnjih dana Kavana Pedrocchi ostala je središte kulturne aktivnosti u sveučilišnom gradu Padovi.

Kavana Pedrocchi,
Via Otto Febbraio 15,
35122 Padova

kafic-pedrocchi

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button