Napravite domaći pesto genovese za ukusnu pastu

Domaći jednostavni recept za pesto genovese dolazi nam iz odlične kuhinje chefa Zorana Ožegovića, a ovaj vrhunski talijanski specijalitet možemo upotrebljavati kao dip uz čips, kako dodatak pastama, rižotima i juhama ili kao umak.

Pesto genovese pripremljen iz provjerenih namirnica možete spremiti u staklenke te imati pri ruci u hladnajku za ukusan i sočan brzinski obrok.

Potrebne namirnice za cca 1,5 kg

Svijezi bosiljak 0,4 kg
Pinjoli 0,3 kg
Sir parmigiano 0,3 kg
Maslinovo ulje 0,5 lit
Sol po potrebi
Papar po potrebi

Način pripreme

Bosiljak operemo i odvojimo listove od stabljike. Stabljiku bacamo a listove stavljamo u multipraktik.

Pinjole i parmezan dodamo također u multipraktik ali s time da pinole prije malo popržimo. Sve dobro izblendamo, uz dodavanje maslinovog ulja, soli i papra po potrebi.

Gotovo je kada je sve izblendano i povezano kao pašteta. Takav pesto možemo staviti u vrećice i u zamrzavanje, gdje može stajati minimalno 5 mjeseci. Može se servirati kao topli ili kao hladni.

Dobar tek!

Recept: chef Zoran Ožegović