Bologna ljepotica prepuna znamenitosti i legendi

Grad Bologna, kojeg još zovu grad znanja, sjedište je pokrajine Emilia-Romagna, a njegova bogata povijesti, zanimljiva arhitektura, legende koje ga prate i najstarija sveučilišta na svijetu čine ga jedinstvenim i neizostavnim za posjet.

Grad je osnovan još od strane mudrih Etruščana a tijekom svoje burne povijesti bio je po važnosti drugi grad iza Vatikana i privremeno sjedište papinske stolice.

bolonja

Međutim taj povlašteni položaj nije ostao zapisan u kamenu te se u jednom trenutku razvio i otvoreni sukob s Vatikanom oko dokazivanja važnosti gradova. Tijekom sedamnaestog i osamnaestog stoljeća doživljava svoj procvat u umjetnosti, kulturi na svim razinama te postaje jednim od važnijih gradova tadašnje Europe.

bologna

Mnogi ovaj znameniti grad proglašavaju drugim najljepšim u Italiji, možda odmah iza Venecije zbog arhitekture koja je zadivljujuća.

bologna-3

Znamenitosti Bolonje

Glavna ulica Via Rizzoli vodi do trga Piazza de Porta Ravegnana čijim prostorom dominiraju dva velika tornja. Oni su samo mali podsjetnik na 12. i 13. stoljeće kada ih je, prema pretpostavkama, bilo oko 180.

Točan razlog velikog broja tornjeva ni danas nije točno poznat. Veći toranj, Asinelli, visok je skoro sto metara i potrebno je uspeti se preko petsto stepenica da bi došli do vrha tornja.

bologna bolonja toranj

Upola manji i vidno nagnutiji toranj, nazvan Garisenda, nije otvoren za javnost, a ono što je iznimno interesantno jest da ga se spominje u epskom pjevu Dante Alighierija, “Božanska komedija”.

bologna-4

Još jedna arhitekturalna značajka Bolonje su nadsvođeni trijemovi, arkade. Nadsvođeni trijem se u tadašnje vrijeme pripisivao javnom dobru te se na temelju njega mogao dobiti odbitak poreza. Dok je većina zgrada bila nadsvođena najbogatiji građani su gradili svoje zgrade bez takvih trijemova ne bi li tako pokazali i potvrdili svoj dobrostojeći status.

bologna-1

U ostale znamenitosti Bolonje koje svakako vrijedi vidjeti spadaju Neptunova fontana, smještena na Piazza del Nettuno, koju je u šesnaestom stoljeću izradio Tommaso Laureti.
Logo automobilske tvornice Maserati baziran je upravo na trozupcu kojeg drži Neptun na spomenutoj fontani.

bolonja neptun

Gastronomija Bolonje

Bolonja je poznata pod nazivom “Bologna la grassa”, debela Bolonja. Tome nadimku vjerojatno pridonosi i najveća europska tržnica. Specijaliteti koji imaju svoje porijeklo u Bolonji ili bližoj okolice su mortadela, parmezan, aceto balsamico, vino Lambrusco.

bolonja hrana

Od jela najpoznatiji su Spaghetti Bolognese i Bollito Misto

Špagete Bolognese nastale su prema legendi tijekom drugog svjetskog rata. Naime, američki i engleski vojnici su prolazeći kroz regiju Emilia jeli ragu s tagliatellama te su u povratku u svoju domovinu naručivali ovo jelo ali im je ono bilo servirano sa špagetima.

Amerikanci koji su počeli turistički odlaziti u Italiju počeli su u restoranima tražiti ovo novo jelo koje su Talijani ubrzo prihvatili i stavili na svoje menije.

bologna-2

Izdvojeno

> U današnje doba glavna značajka grada su brojni studenti koji čine gotovo petinu cjelokupnog stanovništva
> U najstarijem svjetskom sveučilištu školovala su se najveća imena od pape Alexandera VI, Nikole Kopernika, Luigia Galvanija a predavači su bili Albrecht Dürer, Carlo Goldoni i mnogi drugi
> U okolici Bolonje razvila se značajna auto moto industrija. U dvadesetak kilometara udaljenom gradiću Maranellu Enzo Ferrari osnovao je tvornicu Ferrari, a također svjetski poznate marke Lamborghini i Ducati također imaju svoje tvornice u blizini Bolonje

bologna italija

Autor: Diana Mikloš
Fotografije: Giuseppe Moscato
Iliyan Yankov
Lorenzoclick
Stephane Rossignol
Nicola
JaBB

Facebook Like Button