Grad Riga secesijski raj Baltika

Riga svakako spada u jedan od najvećih gradova Latvije te je ujedno i njen glavni grad, a broji oko 80 000 stanovnika, a može se pohvaliti s mnogo više znamenitosti od bilo kojega drugog grada baltičkih država.

U prilog tome govori da je središnji dio Rige 1997. godine UNESCO uključio u popis svjetske baštine, a Riga se smatra općenito prijestolnicom secesijske kulturne baštine.

Čitav grad izgleda kao da je napravljen iz bogate čipke, a pročelja zgrada oduševljavaju tipičnim secesijskim ukrasima i štukaturama. Ovaj grad krasi preko 800 secesijskih građevina sačuvanih je sve do danas.

Izdvojeno

> Osobiti pečat ostavio je arhitekt Mikhail Osipovich Eisenstein koji je oblikovao gotovo sve centralne ulice oko 1900. godine
Zvali su ga popularno ludi slastičar budući je prvo izrađivao nacrte pročelja zgrada, a tek onda raspored u samoj kući.

> Jedna od najvećih europskih tržnica nalazi se upravo u Rigi koja se sastoji u tri ogromne hale u kojima su se nekoć izrađivali Zeppelini. Zanimljivo je da se u jednoj od ogromnoj hala nalazi samo ribarnica. Ima dana kada ovom tržnicom prođe i do 100 000 ljudi.

riga-24

Svojom bogatom poviješću osvaja svakog posjetitelja, a to dokazuje svojim interesantnim povijesnim znamenitostima, bogatom kulturom i raznovrsnim vidovima zabave.
Riga je 2014. godine bila proglašena Europskom prijestolnicom kulture. Riga, koja je smještena na ušću rijeke Daugave i Baltičkog mora s vrlo blagom klimom, danas je financijsko, obrazovno, političko i kulturno središte Baltika.

riga-22

Znamenitosti

Palača Rundale

Palača Rundale je latvijski najistaknutiji barokni i rokoko arhitektonski spomenik. Dizajnira je od strane arhitekta ruskog kraljevskog dvora, Francesca Bartolomea Rastrellia.

Osim to je Palača centar povijesti Rige, mjesto za održavanje koncerata, ona oduševljava i svojom raskošnom okolinom u kojoj dominiraj park uređen u stilu klasičnog francuskog krajobraza, ružičnjakom i prelijepim fontanama koje datiraju još iz 18. stoljeća.

U neposrednoj blizini nalaze se i Mezotne palača i dvorac Bauska koje također treba obići kao iznimno vrijedne i velike znamenitosti.

rundale

Dvorac i muzej Turaida

Na prostranom zelenom brežuljku smješten je dvorac i ujedno muzejski park Turaida.

riga-25

Svakako treba uzeti vremena kako bi se obišle sve prirodne, kulturne i povijesne osobitosti ovog impozantnog zdanja građenog od upečatljivo crvene opeke koji datira još iz 13. stoljeća.Pogled s visokog tornja seže sve do riječne doline Guaja, a posjet ostalim dijelovima ovog kompleksa bogate povijesti ostat će u sjećanju zauvijek.

turaida

Gauja nacionalni park

Kada ste već kod Dvorca Turaida nikako ne bi trebalo propustiti posjet nacionalnom parku Gauja koji je zapravo jedna gusta bogata šuma, ispresijecan rijekama, većim i manjim jezerima Ovo mjesto pruža beskonačno mnogo mogućnosti za svakog posjetitelja kada su relaksacija i odmor u pitanju.

riga-23

Najpopularnije je vožnja kanuom i riječni rafting, no pruža se mogućnost uživanja u biciklističkoj vožni diljem parka ili zanosno jahanje, no tu se nalaze i jedna od najpopularnijih mjesta za promatranje ptica. Popularna turističke odredišta poput Sigulde, Cesis i Ligatne nalaze se također unutar parka.

gauja

Aglona Basilica

Aglona Basilica je jedno od najvažnijih duhovnih katoličkih središta Latvije. Mjesto se smatra svetim na globalnoj razini i svake se godine na dan Uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza, slije stotine tisuća hodočasnika koji dolaze iz svih krajeva Europe. Agnola Basilica izgrađena je u kasno baroknom stilu, a odlikuju je dva impozatna tornja.

aglona

Znanstvenici vjeruju da je ovaj dio baltičkog naroda ovdje obitavao gotovo dvije tisuće godina prije Krista, a naziv “Aglona” je nastao od riječi “jele” zbog područja koje je bilo prekriveno bogatim šumama jele, te predivnim jezerima i rijekama.

Mjesta za relaksaciju i odmor

Jurmala

Jurmala je najveći obalni resort za balneoterapiju među baltičkim državama. Jurmala je ponosna na svoje jedinstvene značajke, kao što su ljekovita minerala voda i blato te plaža s bijelim pijeskom duga preko 33 km.

jurmala

Korisne informacije

Službeni jezik: letonski jezik ili latvijski jezik
Religija: pretežno protestantska i rimokatolici
Valuta: Euro
Viza: nije potrebna
Kako putovati:
avionom – organizirana putovanja s turističkim agencijama, vlakom (svakodnevne međunarodne željezničke linije)
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno
Kada putovati: tijekom cijele godine
Smještaj: Europa Royale Riga ili Neiburgs Hotel
Restorani: Locale, Restaurant il Sole

Piše: Wish.hr
Fotografije: Kishjar, Martijn.Munneke, Marcus respontour, Saeima

Facebook Like Button