Rižoto s bijelim tartufom parmezanom i maslinovim uljem

Rižoto s bijelim tartufom najpoznatije je obilježje Istre, a ovaj jednostavan, ali bombastičan recept, donosi nam svjetski kuhar, Giuseppe Daddio.
Okusi fine bijele kremozne riže s bijelim tartufom začarat će vas već pri prvom mirisu i okusu stoga uživajte u ovim jedinstvenim okusima koji naprosto zavode.

Uz ovaj rižoto poslužite fino rashlađenu istarsku malvaziju i užitak neće izostati.

Sastojci za 4 osobe:

Carnaroli riža gr. 300
ekstra djevičansko maslinovo ulje gr. 25
ljutika luk gr. 10
svježi bijeli tartuf gr. 20
maslac od tartufa gr. 30
maslac gr. 50
parmezan gr. 100
bijelo vino – po ukusu
pileća juha (brudet, temeljac) gr. 1200
sol i papar – po ukusu
svježi list peršina – za ukras

Priprema recepta:
U aluminijskoj tavi pržite sitno sjeckani luk na maslinovom ulju te dodajte rižu. Nakon nekog vremena ulijte bijelo vino i pustite da ispari. Nastavite kuhati, postupno dodajući pileću juhu.
Posoliti, nastaviti kuhati dok riža ne bude al dente.Maknite s vatre i umiješajte maslac, maslac od tartufa, tartufe i svježe naribani parmezan.

Poslužite rižoto u stilu valova. Ukrasite peršinovim listom.

Dobar tek!

Uz dopuštenje AKTERPUBLIC (fotografija)