Cortona – drevni grad neodoljive Toskane

Toskana je prava gozba za sva osjetila koja se bude u proljeće, a kulminiraju u jesen.

No u koje god vrijeme da odlučite spakirati kofere i zaputiti se u zemlju vina, tartufa i maslina, nećete pogriješiti. Zapanjujuća arhitektura i umjetničke zbirke koje se izmjenjuju s romantičnim krajolicima i beskrajnim vinogradima smjestili su Toskanu pri vrhu ljestvice najpoželjnijih turističkih destinacija.

Vinogradi među gradićima na vrhovima brežuljaka nude odlična vina, a plodna zemlja namirnice zahvaljujući kojima vrsni chefovi, ali i domaćini poljoprivrednih gospodarstava nude nezaboravne specijalitete.

Gljive i tartufi, kremasti rižoti i pomno pripremljena divljač, okusi su koje se zaljubljuje na prvo kušanje.

cortona-5Sporo kuhano meso vepra ili zec u vinu kuhan s mediteranskim začinskim biljem – poslužen s domaćom tjesteninom (pappardellama) delicije su kojima se ponose kuhari ovog kraja. Uputite li se na gastronomsko istraživanje okolice ne propustite bisteccu alla fiorentinu, vrhunski odrezak goveda iz Valdiciane, začinjen ponajboljim maslinovim uljem te pečen iznad žeravice kestenova drveta.

Tu su i cantuccini, tvrdi keksi od badema koji se umaču u slatko vino te panforte – aromatični kolač kojemu slast pružaju orašasti plodovi i suho voće. U umjetnosti i arhitekturi u velikoj talijanskoj regijismještenoj u središnjoj Italiji nema premca.

Osim Michelangelu i Leonardu da Vinciju regija je bila dom brojnim drugim umjetnicima, uključujući Giotta te Donatella. Toskanci su Europi dali njezinu prvu javnu knjižnicu, osnovali prve banke i naručili prvu operu. Regija se ponosi s dva bisera – renesansnom Firencom i gotičkom Sienom izgrađenom od opeke te brojnim selima i gradovima s tvrđavama.

Drevni grad

cortona-4
Ništa manje posebnija od svojih ‘sestara’ je i Cortona. Etruščanski gradić oduševljava strmim ulicama koje kriju srednjovjekovne i renesansne građevine.

Smjestio se oko trideset kilometara jugoistočno od Arezza, na visini od 650 m. Cortona se ubraja među najstarije gradove Italije – prema legendama starija je čak i od Troje.

Iz etrurskoga su doba sačuvane kiklopske zidine, nekoliko manjih građevina u gradu i mnogobrojne grobnice izvan grada. Srednjovjekovnim ugođajem dominiraju mnogobrojne palače i drevne crkve a jedna od najljepših zasigurno je renesansna Santa Maria delle Grazie al Calcinaio.

Srce Cortone

cortona-3
U središtu Cortone je trg Piazza della Repubblica, idealan za predah od puta ili razgledavanja znamenitosti. Kafići nude prekrasan pogled na povijesne građevine i idealno su uporište za upijanje svakodnevice uz talijanski espresso na suncu.

Ondje se možete osvježiti vrhunskim sladoledom ili otići na ručak u jedan od dražesnih restorana Cortone. Glavni trg je i dobra polazišna točka za kupovinu kožnatih predmeta, izvrsne kapljice s obližnjih vinograda ili delikatese kojima se ponose stanovnici regije.

Putevima Franje Asiškog

cortona-1
Eremo Le Celle smješten ispred Cortone franjevački je samostan iz 13. stoljeća. U njemu je živio i sveti Franjo Asiški, a kasnije i Kapucini koje je istjerao Napoleon.

Redovnici su se vratili u 19. stoljeću. Rustikalne kamene građevine i mir koji pružaju crnogorična stabla privlače brojne posjetitelje iz cijeloga svijeta. Do glavnoga samostana dolazi se kamenim pješačkim mostom preko malog potoka. U crkvi se mogu vidjeti drevna, ali i moderna umjetnička djela.

U kuhinji talijanskih nona

cortona-2
Za zaljubljenike u gastronomiju, Cortona nudi i brojne kulinarske tečajeve na kojima u jednom danu možete naučiti kuhati, ali i kupovati namirnice na lokalnim gospodarstvima, u mesnicama i pekarnicama – baš poput Talijana.

U opuštenom ugođaju kuhari će vas naučiti kako umijesiti tijesto za linguine, pripremiti originalnu carbonaru ili napuniti cvjetove tikvica te doznati tajne pripreme tradicionalnog tiramisua, kao i sljubljivati vino i hranu.

Facebook Like Button