Koje su ponajbolje road trip rute po Italiji ?

Ljeto dolazi, a nekima je to vrijeme za road trip. Umjesto gubljenja vremena o napućenim plažama, svejedno koje zemlje, mnogi kreću na put.

Ide se na sve strane naše Europe. Balkan je sve zanimljiviji i slobodno se može reći najjeftiniji, Zapad je i dalje najprivlačniji, Sjever je daleko, ali dolazi u obzir, a jug je malo smušen i gužvovit pa je možda bolje pričekati jesen.

Ima jedna zemlja koja svima padne na pamet

To je, naravno, Italija. Ima dobru hranu, nudi zanimljive gradove, ceste su dobre, ali skupe, benzin je među najskupljim u Europi, ali i dalje privlači. Italija je zasigurno magnet za sve koji vole dobru hranu, cijene kulturu, a ni šoping nije zanemariva razbibriga.

italija tržnica

Gdje krenuti po Italiji?

Donosim vam tri glavne rute koje mogu biti samostalne, ali i kombinirane s drugima. Ovisi najviše o vremenu i budgetu.

italija toskana

Toskana je vjerojatno najpopularnija. Ne samo nama Europljanima nego i drugima, poglavito Amerikancima. Zahvaljujući sjajnim filmovima o užitku života u Toskani rijetko se koja europska regija može mjeriti s imageom Toskane.

firenca firenza italija

Firenca je grad kojeg se ne može zaobići i koji možemo postaviti na početak rute. Dobro je ostati barem dva dana kako bi se vidjele sve znamenitosti tj.barem one najvažnije.

Južno od grada počinje mala pokrajina poznatog imena – Chianti. Nije velika i obiđe se za sat vremena, no valja stati na nekim mjestima, kušati vino, a najbolje pronaći konačište i ne žuriti.

cianti vinogradi

Dalje na jug su San Gimignano pa obavezna Siena, Montalcino, Volterra, Montecatini, Rapolano Terme, na zapad Lucca, Pisa, mjesta na moru Viareggio, Massa, Livorno…i tako u nedogled. Mogli bi nabrajati do daljega, a trebao bi život da se sve obiđe.

siena

Dolomiti na sjeveru su mi najdraži put. Ne samo zimi nego i ljeti. Najljepši dio Alpa Dolomiti su spektakularni i uvijek poseban doživljaj.

Put kreće kod Venecije te na sjever kroz Belluno prema Cortini d Ampezzo. Blizu je jezero Misurina i oštre stijene 3 Cime di Lavaredo.

misurina

Lijevo preko prijevoja Passo Falzarego se stiže u Alta Badiju gdje valja ostati pokoji dan. Gondolske žičare rade pa se može uživati u šetnji ili bicikliranju po brdima, posjetiti vrhunske restorane na planini ili se sunčati uz hotelski bazen.

Bolzano

Južno se može doći do jedinog ledenjaka u ovim krajevima – Marmolade s čijeg vrha se za bistrih dana može vidjeti more. Zatim Val Gardena, pa divni gradovi Brunico, Brixen, Bolzano i Merano. Carstvo jabuka, dobrog vina i mješavine alpsko talijanske kulture.

Pantelleria, Sicilija

Sicilija je veliki otok i najbolje ga je obići autom. Iz naših je krajeva prilično daleko , a i skupo pa je bolje uhvatiti jeftine karte sa LCC kompanijama iz Trsta ili Venecije za Palermo ili Trapani i tamo unajmiti auto.Kružna tura počinje u mjestu Trapani, pored kojeg je impresivni Erice na vrhu stijene i lijepo kupališno mjesto San Vito Lo Capo.

palermo

Palermo je stres i gužva, ali ga treba vidjeti

Dalje uz more Cefalù pa na istočnoj obali Taormina, Catania i Sirakuza. Preko Raguse odlazimo u unutrašnjost otoka do divnog mjesta Enna pa nazad prema moru u Agrigento. To je već neki drugi svijet.

U povratku se mogu pogledati zanimljivi Piana degli Albanesi i Corleone.

Catania

Uz sva ta nabrojana mjesta ima još tisuće drugih ništa manje atraktivnih i zanimljivih, no ova su najpoznatija. Svaka od gore navedenih ruta traži barem tjedan dana, a kako to na putu obično biva, uvijek je jedan dan prekratko.
Sretno i cestu pod kotače.

Tekst: Travel Advisor

Facebook Like Button