Kako složiti cvijeće u vazi

Može zvučati sasvim jednostavno složiti cvijeće u vazi no ipak postoje određena pravila koja, ako ih se držimo, rezano cvijeće može savršeno ukrasiti stol, komodu ili noćni ormarić.

cvijece-6

Usklađivanje

cvijece-5Svakako treba voditi na samom početku računa o tome da postoji sklad između cvijeća i vaze u kojoj će ono stajati, a to su oblik i boja.
Uvijek je dobro izabrati jednobojne vaze, kristalne, staklene ili od keramike. Jednobojne vaze najpogodnije su za stvaranje sklada u prostoru.

No, nije dovoljan samo skald između vaze i cvijeća već se treba pomnije osmotriti i prostor gdje će odabrana vaza s cvijećem stajati. Uvijek je dobro uskladiti temeljne boje sobe u kojoj se želi smjestiti cvijeće i cvjetnu kompoziciju koja se kupuje tako da te boje ne budu oprečne. Ima boja koje u kombinaciji s drugom ne čine dobar dojam za oko, čak mogu stvoriti nelagodu, nemir, a svakako želimo postići balans i sklad u prostoru.

Tajni jezik cvijeća

Cvijeće ima svoj tajni, tihi jezik kojim govori onima koji ga promatraju. Sve cvijeće je lijepo samo po sebi te je uvijek prikladno za ukrašavanje, ali svaki cvijet ujedno izražava i govori nešto drugo što svakako zavisi o njegovoj boji, obliku, mirisu i ostalim karakteristikama.

kako-sloziti-cvijece-2

Izbor cvijeća

Također treba, što je više moguće, razmisliti i o mijenama prirode pa u trenutku kupovine cvijeća uzimati ono koje se u to godišnje doba može naći i u prirodi.
Tako se na jesen mogu složiti raznobojni hrastovi listovi, kestenovo lišće, šipkove grane s jednom ili dvije dalije.

Zimi pak suhe grančice, kora drveta i neki lijepi kamen mogu zamijeniti svježe cvijeće ili ako već ne možemo odoljeti živom cvijetu onda u kombinaciji s nekim svježim rezanim cvijećem možemo stvoriti dopadljiv kontrast.

kako-sloziti-cvijece-1

U proljeće i ljeto, kao što već stoljećima rade Japanci, čije cvjetne kompozicije ikebane uvijek oponašaju ono što priroda tajanstveno čini sama, kada iz hridine izvije prekrasan cvijet ili kada postavi puža ispod velikog lista punog rose.

Za ikebanu aranžmane svakako treba imati nisku pliću posudu i cvjećarsku spužvu odnosno takozvanog „ježa“. Potrebno je imati nekoliko cvjetova, pomno odabranih i usklađenih boja te prema vlastitoj mašti popikati cvijeće, kojem ste prethodno odrezali stapke na različite visine, u spužvu. Kod ikebane je važno da ona nema strogo pripremljenu formu već cvijeće stvara formu svojom različitom visinom od najniže prema najvišim stapkama.

Facebook Like Button