Suncobrani i sjenice kao stvorene za lješkaranje na otvorenom

Oduvijek su vrtne sjenice budile romantične emocije, razmjenu poljubaca skrivenih od očiju drugih, igru sjene i svjetlosti, odličnu hladovinu ljeti ili mjesto za različita druženja.

Vrste sjenica

Mnoge sjenice izrađene su od materijala poput drveta, metala ili nekog manje ili više prozračnog materijala koji prikrivaju zanimljive konstrukcije.

Prirodne pak sjenice podrazumijevaju tunele ili manji prostor koji sjenu radi od cvijeća ili različitih vrsta prirodnih materijala poput primjerice bambusa.

interijer sjenica vrt uređenje

Takve sjenice mogu biti promjenjive i dinamične budući da ih čine pupoljci ili rascvjetani cvjetovi prekrasnih boja, a svjetlo se mijenja i lomi ovisno o položaju sunca.

U većim vrtova sjenice i suncobrani čine intiman otok za odmor, a u manjim vrtovima ili terasama oni čine zgodnu povezanost s prostorom.

sjenica vrt tropski

Gdje treba postaviti sjenicu

Kako bi naglasili perspektivu jako je dobro kada sjenica vodi i gleda na neki cilj bilo da je to pogled na grad, fontanu, crkvu u svakom slučaju na nešto što budi pažnju i odmara oči.

Kada se sjenica nalazi blizu kuće ona predstavljen njen produžetak, u velikom vrtu odmorište koje dijeli vrt na dva dijela, a u malom vrtu ona postupno otkriva ljepote raslinja iza ili ispred nje.

Kakvu sjenicu napraviti

Najbolje je da prvo postavite kolčiće i pogledate kako vam se sviđa pozicija na kojoj bi sjenica bila postavljena. Sjenica svakako treba biti izrađena od materijala koji pristaje uz stil kuće i koja je sasvim usklađena s objektom uz koji se postavlja.

Što se njenih dimenzija tiče mora biti u skladu s prostorom u kojem će biti. Sjenica nikako ne bi smjela biti predimenzionirana u odnosu na prostor u kojem se nalazi. Svi ovi elementi određuju hoćete li izabrati sjenicu od metala, drveta ili kamena.

Ako birate sjenicu od živog bilja svako morate misliti na zimski period kada će konstrukcija biti ogoljena. Zato takve vrste sjenica treba graditi od laganih metalnih konstrukcija kako bi se biljke kroz nju moglo što više razrasti i ispreplesti te pokazati u svojoj punoj ljepoti naročito kada je doba cvatnje.

jeto stolice ideaj vrata mir sjenica

Drvene konstrukcije mogu biti prilagođene svim stilovima. Drvo je uvijek podjednako lijepo i dovoljno toplo da odgovara u svaki prostor.

Kameni stupovi koji pridržavaju određenu konstrukciju uvijek su namijenjene velikim, prostranim vrtovima zbog svog snažnog dojma snage i čvrstoće.

Pri odabiru sjenice i materijala od koje ćete je postaviti uvijek imajte na umu jedno važno pravilo. Sjenica nikada ne smije dominirati prostorom i tako prikrivati ljepote vrta, biljaka i ostalog raslinja.

sjenica more

Koje bilje odabrati za prirodnu sjenicu

Možete odabrati samo jednu vrstu cvijeća koje cvate u određeno doba godine. Glicinije primjerice cvatu tijekom svibnja i lipnja te raskošno mirišu u prostoru.
No prekrasne su i različite vrste ruža koje stalno mijenjaju izgled sjenice, jer cvatu u različito vrijeme i u raznovrsnim živim ili pak nježnim bojama.

Različite vrste vinove loze također čine sjenicu dinamičnom i sadržajno plemenitom zbog drugačijih vrsta bobica i boje grožđa.

cvijeće u sjenici

Kako bi osigurali najrazličitije vrste boja i mirisa treba se voditi mišlju kada koja vrsta cvijeća cvate. Pa tako možete miješati jasmin, trubasti ljiljan, gliciniju, mirisne orlove nokte,hmelj i dvornik.

Tom različitom kombinacijom bilja dobiti ćete raskošnu bajkovitu sjenicu promjenjivih paleta boja i drugačijih opojnih mirisa od sredine travnja pa do kraja kolovoza.

U slučaju da niste sigurni koje raslinje i cvijeće želite gledati i mirisati dobro se odlučiti za jednogodišnju biljku da vidite kako će vaša sjenica izgleda kada je obrasla zelenilom. Zgodno je izabrati slak koji raste do tri metra i koji ima nježno plave cvjetove koji cvatu cijelo ljeto.

Facebook Like Button