Kako odabrati pravi sladoled

Rijetko tko od nas ne voli sladoled, a raspon generacija koji voli uživati ližući sladoled kreće se od djece pa sve do generacija treće dobi.

Preporuka nutricionista je da se uvijek prednost treba dati laganim i light proizvodima, bogatim voćem po mogućnosti.

Konzumacija bi trebala biti umjerena i uravnotežena, gdje možemo zaključiti da ako sve koristimo umjereno, sladoleda zapravo može biti jako osvježavajuća i odlična namirnica.

Preporuka nutricionista je jesti sladoled 2 do 3 tjedno i naša uobičajena prehrana neće biti poremećena.

Naravno da treba naglasiti pitanje veličine i vrste sladoleda jer za dvije osobe, jedna kuglica sladoleda, značit će drugačije. Čokoladni sladoledi u većini slučajeva su energetski bogatiji nego voćni sladoledi.

JEDNOSTAVNI RECEPTI ZA SLADOLED
Fantastični sladoled – Sjajan recept za domaći sladoled.
Tri recepta za tri prirodna sladoleda – Ne jedan, ne dva nego tri različita recepta za prirodne voćne sladolede.
Sladoled od matcha zelenog čaja – Jednostavan recept od tri sastojka.
Sufle kneza Pucklera – Sufle iznenađenja ispod čije se tople hrskave kore skriva sladoled.
Najneobičniji deserti na svijetu – U svijetu postoji više od 100 tisuća različitih deserta.

voćni kup hrana voće sladoled

ZANIMLJIVOSTI O SLADOLEDU

> 100 g sladoleda sadrži 150-300 kcal, a jedna kuglica sladoleda u slastičarnama ima otprilike 30 g. Ovisno o dodacima, udjelu masti, šećera i vrsti mlijeka, ovisi energetska vrijednost sladoleda.
> Najveća tvornica sladoleda nalazi se u Cavianu ( kraj Napulja), a naziva se ALGIDA, a slijedi ju drugi po veličini, pogon u Njemačkoj.
> Isti sladoled, (nap. kornet od čokolade), različit je za različita tržišta. Proizvođači se prilagođavaju, potrebama konzumenata, a okusi istih sladoleda nisu jednaki u svim zemljama.
> Najveći konzumenti sladoleda su djeca, kao i osobe starije iznad 45 godina.
> Najviše sladoleda po glavi stanovnika pojede se u Americi.
> Najprodavaniji okusi su: čokolada, vanilija i jagoda
> Zanimljiva je informacija da sladoled kao desert više preferiraju muškarci nego žene.
> Najveći sladoled, napravljen je u Kanadi 1988, godine, a težio je 25 tona.
> Zemlje koje najviše konzumiraju sladoled su: Novi Zeland, Danska, Švedska, Belgija, Švicarska, Kanada i Norveška.