Kralj sladoleda u Turskoj zaštitio slastan gumeni sladoled – Nazmi Altinas

Jedan od vrlo posebnih intervjua koji možete pročitati na stranici našeg portala je s jednim od poznatijim i uglednim slastičarem, iz Izmira (Turska) koji je od malenih nogu počeo raditi kao slastičar, a poseban je po tome jer je zaštitio gumeni sladoled pod imenom „Majstor Nazmi“.

Rođen je u Makedoniji u (Tetovo), a dok je bio malen roditelji su mu migrirali u Tursku.

Svi turisti i posjetitelji poznatog turističkog grada Izmira i okolice u Turskoj znaju da je neizostavni dio kušanje sladoleda kod „Majstora Nazmija“. Usudila bih se reći da je on kralj sladoleda jer sam se osobno uvjerila u to, a red za ovaj sladoled zna biti dugačak i po 1 do 2 sata.

Znači pripremite se na čekanje u redu, no vjerujte mi da nećete pogriješiti jer je sladoled jedan od najboljih u Turskoj, ukusan i slastan, a ovu vrstu sladoleda ne možete probati nigdje na našim područjima.

nazmi-usta-5

W: Kako da ste u Turskoj (točnije Eski Foča) odlučili otvoriti svoj objekt? Što Vas je tamo privuklo?

Kao obitelj smo 1977. godine s četvero braće i sestara te roditeljima migrirali u Tursku, u Kirklareli. Nakon što sam završio četiri razreda osnovne škole u Makedoniji u Manastiru, počeo sam s ocem raditi ovaj posao.

Po dolasku u Kirklareli deset smo godina radili u vlastitoj slastičarni, a kasnije kad je brat upisao Sveuličište Ege, sezonski smo otvorili dućan u Eski Foči. Prije sam radio rimski sladoled, a kasnije prešao na kretanski. Nisam uspio zaštiti kao patent kretanski, ali zaštitio sam gumeni sladoled pod imenom „Majstor Nazmi“.

nazmi-usta-1

W: Koliko dugo već radite svoj posao?

Foča je zavoljela mene, ja sam zavolio ju. Trideset dvije godine sam slastičar i bavio sam se samo sladoledima. Posljednjih pet godina radim 24 sata, 7 dana tjedno.

W: U Turskoj ste prepoznatljivi kao jedna od osoba koja radi najbolje sladolede. Što Vi mislite o tome?
Još kao obična slastičara, velika ljubav i val zahvalnosti još su me više gurali u ovaj posao.

nazmi-usta-2

W: Kakav je osjećaj kada vidite da ljudi čak i po sat vremena čekaju da dođu na red za Vaš sladoled?

Ponekad se ljeti umaram u velikoj gužvi, ali me čak i tada taj dugački i ogromni red jako veseli pa radim još više. Ljudi nekad čekaju i po više od sat vremena da izdvoje novac za to. Nevjerojatno.

W: U čemu je tajna prilikom pripremanja vaših sladoleda? Zašto su oni posebni?

Ne kvareći istinski okus, koristim korijen orhideje, kao i za salep, a sastojke donosim s otoka Hija. Kuhanje šećera i mlijeka radim prema starim uputama, a i kornete radimo sami, ne kvareći tradiciju koju sam naučio od starijih.

nazmi-usta-3

W: Što mislite o projektu “Food Izmir” gdje će strankinja pripremati turske specijalitete i jela? Mislite li da je to dobra ideja?

Ideja je dobra. Štoviše, izvrsna. Želim ti sve najbolje kolegice draga!

W: Što biste mi kao ljubiteljici turske kuhinje i hrane savjetovali u jednoj rečenici kao savjet u budućem poslovnom projektu?

Vjeruj najprije u sebe, u to da ćeš uspjeti, a kasnije ovamo donesi nešto tipično za Hrvate, kojih ovdje nema.

nazmi-usta-4

W: Kako Vam se sviđa koncept našeg Wish portala?

Prije nego sma odlučio dati intervju malo sam sve pregledao. Moram reći da je portal dobro osmišljen, organiziran i jako mi se sviđa. Drago mi je da je netko na području Hrvatske napravio sa mnom intervju.

Autor: Marina Jakšić