Lokalni vodič po Cordobi: Ove stvari ne smijete propustiti u andaluzijskoj prijestolnici

Cordoba je glavni grad istoimene španjolske pokrajine u Andaluziji i poznat je po svojoj drevnosti te maurskoj arhitekturi koju odlikuju živahna šarolikost i raskošne dekoracije preko svih zidova i vidljivih površina.

Prekrasne kuće s ogromnim dvorištima krase revitaliziranu obalu rijeke Guadalquivir koja je puna simpatičnih barova i kafića. Ovaj grad pravi je izbor za one koji se žele dobro zabaviti, opustiti i uživati u velebnim građevinama i ljupkoj arhitekturi.

cordoba vrata

Jedna od najpoznatijih atrakcija u Cordobi je njihova Velika džamija ili Mezkita (španjolski naziv za “džamiju”), koja je u prošlosti prenamijenjena u rimokatoličku katedrala, a prije toga slovila je kao jedna od najvećih, i po arhitekturi zasigurno najljepših džamija u svijetu. Sagrađena je u 10. stoljeću, a krasi ju toranj s kojeg puca prekrasni pogled te stotine lukova i stupova, koji će oduševiti arhitektonske entuzijaste.

crkva cordoba

Oduševit će vas i stara palača Alcazar, koja je sagrađena u 13. stoljeću i okružena je impresivnim vrtovima. Tu je i palača de Viana, Rimski most i Calleja de las Flores, ponovo spojevi arhitekture i veličanstvenih vrtova kakve niste mogli ni zamisliti.

cordoba rimski most

Užitak u dahu umjetnosti

Iako odiše poviješću svojim drevnim građevinama, Cordoba je u zadnjih 10 godina postala i rastući centar moderne umjetnosti u kojem mnogi umjetnici pokušavaju razviti inidvidualne umjetničke aktivnosti.

Galerija C3A pravo je mjesto za posjetiti ako želite popratiti scenu moderne umjetnosti u Cordobi, a osim svog sadržaja, zanimljiva je i vanjskim izgledom. Njezina konstrukcija igra se s geometrijom i pušta vanjsko svjetlo unutar galerije na zanimljive načine.

cordoba muzej

Gledanje filmova pravi užitak u Cordobi

Ljubitelji filma oduševit će se kinima na otvorenom koja se prostiru na velikim zelenim površinama i granatiraju jedinstveno iskustvo gledanja filma uz hranu i piće koju si sami ponesete, a možete se okrijepiti i na njihovom baru. Ima ih oko 5, a svi su prilagođeni obiteljima s djecom.

cordoba arhitektura

Zabava za pamćenje

Još zabave potražite svakako u La Ribera okrugu koji je krcat uzbudljivim kafićima, barovima i snack barovima. La Bicicleta poznata je po najboljoj kavi i svježe cijeđenim sokovima tijekom dana, a navečer se pretvara u noćni klub. Ako ste više od udobnih kafića s dobro glazbom i pićima, posjetite Clandestino, u kojem se možete okrijepiti tostasima.

Hrana za pamćenje

Želite li pojesti pravi obrok, preko puta Clandestina nalazi se El Astronauta, restoran s tradicionalnim španjolskim jelima u modernoj izvedbi.
La Boca je ogromna kuća s vrtom koja djeluje kao taverna sa svojim vintage dizajnom, a preko tjedna je utočište za sve koji traže dobar gablec.

Malo „ozbiljniji“ obrok možete pojesti u Nooru, najpoznatijem restoranu u gradu s Michelinovom zvjezdicom kojeg vodi chef Paco Morales.
Kao jednako dobra, ali cjenovno dostupnija alternativa je La Tinaja, smještena na samoj rijeci i specijalizirana za domaće specijalitete poput salmoreja (nešto poput gazspacha) i flamequina, svinjetine omotane pršutom, a ima i dobru ponudu za vegeterijance.

cordoba vrt

Noćni život

„Partijaneri“ ne moraju brinuti jer svi noćni klubovi rade do 6 ujutro, poput Rusha, Sale Ritmo i Bambu Cluba.
Toplo se preporučuje Cordobu razgledati na biciklu bilo rano ujutro ili kasno u noći jer se na ovaj način mogu upoznati sve ljepote grada na uređenim rutama, primjerice od Puerta de Almodovar uz Calle Judios do Mezkite pa preko Rimskog mosta.
Možete i slijediti rijeku, prijeći most Miraflores i nastaviti do Plazas del Porto i Corredere.

cordoba crkva

Sve u svemu, jedan od najtoplijih europskih gradova svakako se isplati posjetiti, bilo u zimi kako bi malo prekinuli zimsku melankonliju, u proljeće kada se održava njiohv dvotjedni UNESCO-ov festival vrtova ili preko ljeta za istinski doživljaj vatrene Španjolske.