Pješačka staza Caminito Del Rey izaziva uzdahe i najhrabrijih

Impresivna staza koja vijuga uz strme litice kanjona rijeke Guadalhorce predstavlja pravi izazov za sve ljubitelje adrenalina i visina.
Smještena je pokraj malenog seoceta El Chorro, u planinama Malage, Caminito Del Rey spada u najopasnije španjolske penjačke staze te u svjetskim razmjerima spada među top staze po riziku.

OVDJE pogledajte koje su najuzbudljivije destinacije za planinarenje diljem svijeta

caminito-del-rey-3

El Caminito Del Rey ili kako je još zovu i kraljevska staza, izgrađena je 1901. godine, no unatoč svom raskošnom imenu služila je za potrebe prijevoza radne snage i materijala za obližnje hidroelektrane.

Kralj Alfonso XIII 1921. prošetao je stazom Caminito Del Reyi i tako je ona dobila svoje ime

Zanimljivo je da je ova staza, koja izaziva strahopoštovanje, dijelom uklesana u stijeni, a dijelom je izgrađena je od armiranog betona na željeznim potpornjima.

staza za penjanje Caminito del Rey spanjolska

Jedva metar široka izdiže se na preko 100 metara iznad rijeke. U jednom vremenskom periodu staza nažalost nije bila održavana tako da je mjestimično bila vrlo oštećena, a neki dijelovi staze potpuno su nedostajali. Na oduševljenje najhrabrijih penjača, koji su se oduvijek željeli okušati u svladavanju ove opasne staze, ona je nakon opsežnih popravaka i obnova ponovno otvorena 2015.

caminito-del-rey

Bez obzira na smrtne slučajeve koji su se dogodili na Caminito Del Reyu 1999. i 2000. godine, a zbog čega je staza bila zatvorena, to nije sprječavalo ljubitelje penjanja i avanture da ju obiđu, unatoć visokim kaznama koje je zemlja propisivala.

penjacka staza Caminito del Rey Malaga

Kako se vidjelo da Caminito Del Rey ili kraljevska staza iznimno popularna krenulo se u obnovu i nakon pune četiri godine ponovno je otvorena za javnost 2015. godine.
Ona je sada poboljšana i uljepšana te ima drvenu šetnicu a za šetače, jednako kao i za penjače, korištenje sigurnosne užadi i kaciga obvezno je.

caminito-del-rey-1

Ova iznimno neobična i ujedno zapanjuća staza dugačka je oko 8 kilmetara, a da bi se njome prošlo u jednom smjeru potrebno je utrošiti oko 4 do 5 sati.

Naravno, šetnja uvijek ovisi i o vremenskim prilikama ili neprilikama kada staza, ionako sama po sebi opasna, može biti zatvorena. Broj šetača ograničen je na svega 600 ljudi koji smiju dnevno njome proći.

Caminito del Rey staza za pjesacenje spanjolska

Zanimljivo je da staza nije kružna stoga zaljubljenike u prirodu, i ovu vrstu adrenalina, autobusi vraćaju na početnu točku.

OVDJE donosimo top lokacije u svijetu gdje možete plivati s morskim psima

Uživajte u virtualnoj šetnji stazom Caminito Del Rey
I vožnja autobusom izaziva divljenje podjednako kao i penjanje u ovom jednstvenom prirodnom okruženju

Nevjerojatne ljepote mogu se zapaziti tijekom šetnje odnosno penjanja ili povratka autobusom uz strme zidove uske klisure u El Chorru.

staza za penjanje Caminito del Rey spanjolska malaga

Prilikom penjanja pogled se pruža na fascinantan krajolik, a mogu se uočiti i uživati u prelijepim moćnim čuvarima planina kao što su bjeloglavi sup, egipatski sup ili zlatni orao.

Autor: Borna Marić
Fotografije: Tom Fahy, Isa-Ruiz, Gabi, Sam Dredge, Francisco Escalera Granados

Facebook Like Button