Kako pripremiti savršene Churrose – donosimo vam recept za slatki zalogaj Španjolske

Ako ste ikada imali priliku posjetiti Španjolsku, vjerojatno ste se susreli s mirisom svježe prženih churrosa koji se šire ulicama. Ova jednostavna, ali izuzetno ukusna poslastica dio je španjolske tradicije već stoljećima.

U Španjolskoj se najčešće konzumiraju uz gustu toplu čokoladu za doručak ili kao slatka užina, posebno tijekom hladnijih dana. Premda izgledom podsjećaju na pržene krafne, churrosi imaju jedinstvenu teksturu – hrskavu koricu i mekšu unutrašnjost koja savršeno upija čokoladu ili šećer u koji ih uronite.
Donosim vam jednostavan recept za pripremu domaćih churrosa koji će vas u trenu transportirati na španjolske ulice.

Churros specijalitet u spanjolskoj

Sastojci za churrose

250 ml vode
50 g maslaca
1 žlica šećera
Prstohvat soli
140 g glatkog brašna
2 jaja
Ulje za prženje
Šećer u prahu ili kristal šećer za posipanje
Cimet (opcionalno)
Za serviranje (opcionalno):
Gusti umak od čokolade

Izrada recepta

U loncu zagrijte vodu, maslac, šećer i prstohvat soli. Kada smjesa zavrije, maknite je s vatre i dodajte brašno odjednom. Miješajte drvenom kuhačom dok ne dobijete glatko, homogeno tijesto koje se odvaja od stijenki lonca.

Ostavite tijesto da se ohladi nekoliko minuta. Zatim dodajte jedno po jedno jaje, dobro miješajući nakon svakog kako bi se tijesto povezalo i postalo sjajno i glatko.

Tijesto stavite u vrećicu za ukrašavanje s velikim zvjezdastim nastavkom. Na radnu površinu pripremite papir za pečenje. Oblikujte churrose izravno na papir u željene oblike – najčešće su to dugi štapići.

U dubokom loncu zagrijte ulje na oko 180°C. Pažljivo spuštajte churrose u vruće ulje i pržite ih dok ne postanu zlatnosmeđi sa svih strana. Obavezno ih pržite u serijama kako bi svaki imao dovoljno prostora. Prženi churrosi neka se ocijede na papirnatim ubrusima.

Dok su još topli, pospite churrose šećerom ili šećerom pomiješanim s cimetom za dodatnu aromu.

Poslužite churrose uz gusti umak od čokolade ili ih jednostavno umočite u omiljeni topli napitak. Ako želite autentično španjolsko iskustvo, pripremite gusti čokoladni umak za umakanje – prava poslastica!

Churrose je najbolje jesti svježe, odmah nakon prženja, kada su najhrskaviji i najukusniji.
Bilo da ih poslužite kao desert na druženjima ili ih pripremite kao slatki doručak za svoju obitelj, churrosi će uvijek izmamiti osmijeh na licima i donijeti djelić španjolske kulture u vaš dom. ¡Buen provecho!

Recept: chef Zoran Ožegović

Facebook Like Button