Isprobajte recept za osvježavajuću hladnu juhu Gazpacho bogatu vitaminima i mineralima

Volite li što manje vremena provesti u kuhanju, a ipak obožavate juhe, onda je ova juha bez kuhanja idealna za ove vruće dane i za vas. :) s

Gazpacho je tradicionalna španjolska hladna juha, čiji nam recept donosi chef Stjepan Vukadin, a savršena za vruće ljetne dane kada tražite lagani obrok koji će vas osvježiti.

hladna spanjolska juha Gazpacho chef Stjepan Vukadin

Priprema se od svježeg povrća poput rajčica, paprike, krastavaca, luka i češnjaka, uz dodatak kockica kruha, maslinovog ulja, octa i začina koji joj daju karakterističan okus.

Postoje razne varijante ovog recepta, ali sve imaju zajedničko to što se ne kuhaju. Upravo zbog toga svi sastojci zadržavaju svoju punu hranjivu vrijednost, čineći gazpacho iznimno bogatim vitaminima i mineralima. Zahvaljujući jednostavnom načinu pripreme, ova ukusna juha odličan je izbor kada ste u stisci s vremenom jer je gotova u samo par minuta. Za najbolji recept, ne morate dalje tražiti jer vam donosimo recept chefa i člana MasterChef žirija, Stjepana Vukadina.

Za pripremu juhe bit će vam potrebno

• 250 g rajčice
• 50 g stabljike celera
• 1 režanj češnjaka
• 30 g paprika
• 100 g svježih krastavaca
• 40 g kapula
• 10 g mente
• 1 kruška
• 150 g soka od rajčice
• Burattina ili burrata
• Tost ili prepečeni kruh
• Maslinovo ulje
• Sol
• Sok limete

Priprema hladne juhe Gazpacho

Povrće prvo operite i narežite na sitnije komade, a od rajčica napravite sok. U pripremi soka, chefu Vukadinu pomogao je uređaj koji je s odgovarajućim nastavkom jednostavno pretvorio u sokovnik.

Nakon toga, na istom Kenwood uređaju zamijenio je nastavak za sok i postavio stakleni blender. Sada dolazi najzabavniji i najlakši dio – sve sastojke (sok od rajčice, krastavce, rajčice, pola kruške, celer, crvenu papriku, ljubičasti luk, malo češnjaka, nekoliko listića mente, sok od pola limete, sol, papar i malo šećera) stavio je u blender i izmiksao ih u hladnu, osvježavajuću juhu.

„Po potrebi možete dodati vode ili sok lubenice. Juha se po želji može procijediti kroz fino sito, ali ja je volim ostaviti malo gušću. Ako želite dodatnu hrskavost, dodajte sitno sjeckanu svježu mrkvu“, savjetuje Stjepan.

Juhu servirajte uz tost narezan na kockice i tostiran na teflonskoj tavi s maslinovim uljem, soli i mljevenim paprom za aromu. Tostiranim krutonima od tosta dodajte svježu burattinu koja će upotpuniti juhu i pojačati njezinu kremoznost. Što drugo reći, nego dobar tek!

Recept i fotografije s dopuštenjem: Kenwood MultiPro Compact i KOmunikacijski laboratorij

Facebook Like Button