Zamislite laganu, svilenkastu juhu Vichyssoise koja klizi niz vaše grlo na topao ljetni dan, osvježavajući svaki djelić vašeg bića.
Dobrodošli u čarobni svijet Vichyssoise, hladne juhe koja kombinira jednostavnost i sofisticiranost u svakom zalogaju. Iako mnogi misle da dolazi iz Francuske zbog svog francuskog imena, Vichyssoise je zapravo izum Amerikanca francuskog podrijetla.
Louis Diat, kuhar u legendarnom hotelu Ritz-Carlton u New Yorku, stvorio je ovu juhu 1917. godine, nadahnut sjećanjima na krem juhe koje je njegova majka pripremala kako bi ga ugrijala tijekom hladnih dana u njegovom rodnom Vichyju u Francuskoj.
Ova juha, koja se tradicionalno poslužuje hladna, savršena je za ljetne zabave ili kao elegantan uvod u svečani obrok. Njena kremasta tekstura i osvježavajući okus poriluka i krumpira čine Vichyssoise pravim gurmanskim doživljajem. S godinama je ovaj recept osvojio srca mnogih širom svijeta, a svaki kuhar dodaje svoj osobni pečat, bilo da se radi o dodatku začina ili posebnoj tehnici posluživanja.
Sada kada znamo malo više o ovoj zanimljivoj hladnoj juhi, hajdemo zajedno zaroniti u recepturu koja će vas provesti kroz korake pripreme vlastite zdjele Vichyssoise.
Recept za juhu Vichyssoise
Sastojci za recept:
500 g krumpira, oguljenih i narezanih na kockice
300 g poriluka, samo bijeli i svijetlozeleni dijelovi, oprani i narezani na kolutiće
1 srednji luk, sitno nasjeckan
50 g maslaca
1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
250 ml vrhnja za kuhanje
Sol i svježe mljeveni bijeli papar
Mljeveni muškatni oraščić (po želji)
Sjeckani vlasac ili peršin za dekoraciju
Izrada recepta:
U velikom loncu na srednje jakoj vatri rastopite maslac. Dodajte nasjeckani luk i poriluk te pirjajte dok ne postanu mekani i prozirni, ali ne smeđi, otprilike 8-10 minuta.
Dodajte kockice krumpira i temeljac. Povećajte vatru i dovedite do kuhanja. Smanjite vatru, poklopite i krčkajte dok krumpiri ne postanu vrlo mekani, oko 20-25 minuta.
Kad su krumpiri mekani, maknite lonac s vatre. Pomoću ručnog miksera ili u blenderu, pažljivo izmiksajte juhu dok ne postane potpuno glatka.
Vratite juhu u lonac, dodajte vrhnje i zagrijte na laganoj vatri, ali pazite da ne zavrije. Začinite solju, bijelim paprom i po želji dodajte malo muškatnog oraščića.
Ohladite juhu na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u hladnjak da se dobro ohladi, najmanje 2 sata. Poslužite hladno, ukrašeno sjeckanim vlascom ili peršinom.
Ova klasična juha kombinacija je jednostavnosti i elegancije, savršena za svaku priliku. Uživajte u svježini Vichyssoise i osjetite dašak luksuza na svojem stolu. Bon appétit!