Obožavani rižoto s hranjivom bundevom

Uvijek je dobro iskoristiti ukusnu sezonsku namirnicu bundevu ili kako je još zovemo buču, pogotovo kada je dostupna potpuno svježa, a njen okus u obožavanom rižotu zasigurno će unijeti senzacionalne okuse na svačijem nepcu.
Uživajte u ovom jednostavnom receptu za rižoto s bučom koji će vam donijeti neizmjeran užitak.

Sastojci za rižoto s bučom 4 osobe:

400 gr riže /arborio ili nano vialone /
600 gr očišćene bundeve /butterini ili kabocha/
1 dcl suhog bijelog vina
1 l povrtnog temeljca
Prstohvat šafrana
Malo timijana ili kadulje ili ružmarina /ovisi o vašem ukusu /
Malo maslinovog ulja /dvije jušne žlice/
Malo maslaca
1 glavica crvenog luka
1 režanj češnjaka sitno nasjeckanog
Sol,papar i korica od limuna
50 gr parmezana ili grana padano sira za posipanje /krupno strugan/
Dimljene slanine ili pršuta samo po želji
Krem sira isto po želji

Priprema recepta:

Očistite bundevu od koštica i narežite je na kockice ili naribajte krupno na ribež. U široj dubljoj tavi propržite na maslinovom ulju i maslacu sitno sjeckani luk i češnjak, dok ne omekšaju, a nakon toga dodajte rižu. Miješajte sve dok ne „zastakli“ /2-3 minute/.

Riži dodajte vino i pustite oko 1 minutu da ispari alkohol zatim dodajte naribanu ili sjeckanu sitno bundevu.

Kad se bundeva i riža malo prožmu počnite dodavati malo po malo vrući temeljac. Temeljac pripremite tako da zakuhate vodu s 2 povrtne kocke i dodate prstohvat šafrana radi boje i arome.
Nastavite s kuhanjem rižota uz stalno miješanje i podlijevanje temeljcem sve dok riža ne bude kuhana „al dente“ a bundeva mekana i prožeta s rižom. Pred sam kraj dodajte u rižoto sjeckanog timijana ili ružmarina ili kadulje.

Kada je rižoto gotov, dodajte u njega kockicu maslaca, 1 žlicu ribanog parmezana ili još bolje ako želite kremastu teksturu nekoga krem sira / philadelphia ili abc sir /, malo temeljca 0,5 dcl.
Gore možete posuti za ukrašavanje ili sitno sjeckane propržene dimljene slanine ili krupno ribani sir grana padano ili ribanac, parmezan prema ukusu.

Rižoto treba poslužiti odmah kako ne bi izgubio svoju kremastu teksturu. Ukrasiti još kojim listićem ukrasnog začina.

Pripremila: Višnja Dobrić Čihoratić

Facebook Like Button