Kada poželite pojesti nešto toplo i uz to neko tradicionalno jelo, a jesen se već uvukla u vaše kuhinje, vjerujte da će vam domaći njoki od buče i kadulje, ili bundeve, biti prava poslastica koju ćete obožavati.
Ovaj smo recept za njoke od bundeve dobili u jednom toliko toplom i prisnom restoranu u Sloveniji, točnije u mjestu Medana, da smo tražili još
U tradicionalnoj domačiji, kako Slovenci zovu restorane s finom i tradicionalnom kuhinjom, u blizini Goriških brda, nalazi se Belica. U Belici je sve tipično i asocijativno na pravu domaću kuhinju, ali i s daškom modernog, baš kako to očekujemo.
Restoran nudi originalnu slovensku kuhinju, baziranu na sezonskim i lokalnim namirnicama stoga se i jelovnik sastavlja ovisno o nabavci svježih namirnica od kojih mnoge vlasnici restorana Belice i sami uzgajaju.
Zato se u svakodnevnoj ponudi predlažu dva jelovnika temeljena na lokalnim sastojcima, a svaki gurman zna da je takav restoran zasigurno kvalitetan i vodi brigu o svježem.
Osim ovog sjajnog recepta za njoke s bundevom ili domaćom bučom koji vam donosimo kušali smo i pršut, sjajnu salamu, pancetu i druge mesne delicije koje se proizvode pod krovom istog imanja s iskustvom, znanjem i ljubavlju prema tradiciji. Vlasnici Belice posebno su ponosni na svaki tanjur koji izađe iz njihove kuhinje.
Uz domaću kuhinju nude se, naravno, vrhunska vina iz podruma Belica.
NJOKI S BUČOM
Sastav za recept
500 g krumpira
500 g buče
120 g masla
3 jaja
250 g brašna
sol
dva manja prstohvata kadulje/žalfije
Izrada recepta
Krumpir ogulite, skuhjate posolite i zgnječite. Zatim skuhajte buču, ocijedite i također zgnječite U ohlađeni pire od buče i krumpira stavite 2 jaja i brašno te sve skupamo dobro promiješamo. Tijesto razvaljamo i oblikujemo u njoke. Zatim ih skuhamo u slanoj vodi. U posudu stavimo maslo, dodamo kadulju i sotavimo još malo na tihoj vatri. Na goztove njoke prije serviranja naribamo malo parmezana po želji.
OVDJE vam donosimo još dva domaća specijaliteta s bučom ili bundevom
Pečena muškatna bundeva savršen prilog jelima
Vrijeme je za krem juhu od bundeve ili buče s kozicama
Dobar tek želi vam Belica!
Fotografije: Diana Mikloš