Pečena muškatna bundeva

Ovaj jednostavan recept muškatnu ili butternut bundevu može pretvoriti u svestrani prilog skoro svakom jelu. Muškatnu bundevu možete lagano prepoznati po svjetlijoj žućkastoj kori i jarko narančastom mesu.

Bundeva je svestrana namirnica za pripremu juha, priloga te slastica. Okus bundeve savršeno se slaže s cijelim nizom začina kao što su čili, korijander, kadulja, majčina dušica, muškatni oraščić i ružmarin. Plameniti okus bundeve također se može uskladiti s brojnim sirevima kao što su sirevi s plemenitom plijesni poznatiji kao “plavi” sirevi, ricotta ili kozji sir, ili uz naribani parmezan. U slatkim jelima kombinirajte bundevu sa smeđim šećerom ili javorovim sirupom, uz naribanu narančinu koricu i cimet.

Sastojci za recept
1 butternut bundeva
4 režnja češnjaka
4 žlice maslinovog ulja
2 žličice nasjeckanih listova kadulje
začini po želji (đumbir, čili, papar)

Priprema recepta
Pećnicu zagrijte na 200°C. Bundevu ogulite i izrežite na kockice. U posudi stavite bundevu te na ploške narezani češnjak, maslinovo ulje i začine po želji. Dobro promiješajte te bundevu rasporedite po limu za pečenje na kojem se nalazi papir za pečenje. Pecite oko 30-40 minuta dok bundeva ne dobije lijepu zlatnu boju. Par minuta prije vađenja iz pećnice može lagano posipati s naribanim sirom parmezanom.

Poslužite umjesto krumpira uz meso ili ribu.

Sjemenke butternut bundeve, iznimno bogate vlaknima i proteinima, može oprati i također ispeći u pećnici te poslužiti kao zdravu grickalicu.

Dobar tek!