Bučino ulje mirisni sastojak zdrave hrane

Bučino ulje svojim mirisom koje podsjeća pomalo na kikiriki, svojom gustom strukturom i tamnom specifičnom bojom spada u sam vrh odabira dodataka i začina ukisnim jelima.

Bučino ulje djeluje posebno blagotvorno na ljudsko zdravlje

Bučino ulje sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, minerale, esencijalne masne kiseline, vitamine grube B, vitamin C te obiluje izuzetno važnim vitaminom E.Za istaknuti je da obiluje omega-3 i omega-6 masnim kiselinama.

Vrlo pozitivno djeluje na prostatu kod muškaraca, regulira mokrenje i smanjuje bolove mokraćnih puteva ako se uzima barem jedne male žličice dnevno.
U nekim zemljama, a to su većinom zemlje istočne Europe, gotovo da nema bolesti prostate, kao što je to sve učestalije u našoj zemlji, jer su tamo bučine ili bundevine sjemenke dio redovite prehrane i kulinarstva.

Osim preventivnog i ljekovitog djelovanja bučino ulje još mnoga pozitivna svojstva i djelovanja na ljudski organizam odnosno naše zdravlje i imunitet.

bucino ulje buca bucine sjemenke bundeva

Ovo blagotvorno ulje smanjuje kolesterol u krvi pa stoga djeluje kao odlična prevencija od ateroskleroze, pozitivno utječe na ljudski vid, poboljšava raspoloženje, jača imunološki sustav organizma, a svima koji uče poboljšava koncentraciju i tako olakšava učenje i pamćenje.

KOJA SU JOŠ ULJA BLAGOTVORNA ZA ZDRAVLJE I IZVRSNA ZA KUHANJE
Koja nas ulja uljepšavaju ali i liječe
Tri stvari na koje treba paziti pri kupnji maslinova ulja

Nadalje, bučino ulje izvrsno djeluje na probavni sustav točnije na crijevnu floru, a jako dobro djeluje i na plodnost. Ono je izvrsno i za ten, pogotovo kod djece, jer povoljno utječe na ekceme.

Osim svih zdravstvenih i ljekovitih svojstava bučinog ulja ono je iznimno ukusno te daje posebnu aromu jelima pa se zato ubraja u delikatesna ulja.
Ovo sjajno ulje prirodan je i zdrav proizvod koje se dobiva hladnim prešanjem sjemenka bundeve ili buče a često se u proizvodnji miješa sa suncokretovim sjemenkama što mu daje dodatnu aromu i okus.

POGLEDAJTE I SPRAVITE SJAJNA JELA S BUČOM
Buča s krumpirom i kiselim vrhnjem
Fini kruščići s bundevom

Za preventivu zdravlja preporučuje se upotreba jedne do tri žlice bučinog ulja dnevno, samostalno ili kao dodatak salatama, umacima ili nekim kuhanim prilogom.

Facebook Like Button