Želite naručiti organsku i domaću hranu: pogledajte gdje kupiti meso, mlijeko, med, povrće, voće

Određene promjene u svijetu po pitanju zdrave prehrane, koje se događaju u posljednje vrijeme, navode nas na zaključak kako javnost i čovječanstvo polako uviđaju ne samo potencijalne opasnosti konzumiranja GMO hrane, već napuštaju i konvencionalnu prehranu bogatu pesticidima te se okreću prirodnijem, organskom načinu prehrane.

Donedavno se organski uzgojena hrana mogla pronaći samo u specijaliziranim trgovinama, međutim, danas se bogat izbor organske hrane može pronaći u nekim supermarketima, tržnicama, ali i direktno od domaćih provjerenih proizvođača.

Potencijalne opasnosti uzgoja i konzumiranja GMO proizvoda

Genetski modificirana hrana danas predstavlja predmet rasprava diljem svijeta koliko u medicinskim, znanstvenim i nutricionističkim krugovima, toliko i među osviještenom svjetskom populacijom.

Većinu rasprava izaziva uglavnom činjenica da se prilikom proizvodnje genetski modificirane hrane međusobno miješaju geni životinja, biljaka i čovjeka.

Tako na primjer imamo rajčicu s genom bakterije, zlatnu rižu koja je dobila boju zbog ugrađenog gena narcisa ili pak jagode s genom ribe.
Tako određeno svojstvo organizma od kojeg je gen uzet prenosi se u drugi organizam i tamo dolazi do promjene određenih svojstava.

Organski uzgoj

Najčešće uzgajani GMO proizvodi su: soja, kukuruz, pamuk i uljana repica te se uglavnom koriste za proizvodnju biljnog ulja. Stoga soja i kukuruz trenutno u Sjedinjenim Američkim Državama čine velik postotak GMO proizvoda od kojih se dobivaju mnogi derivati.

Međutim, najnoviji podaci govore o tome da se sve veći broj Europljana okreće organskom uzgoju te da oko 3,7 poljoprivrednih površina daje isključivo organski uzgojene plodove. A i mnoge europske članice zabranile su uzgajanje GMO usjeva.

Prednosti uzgoja i konzumiranja organske hrane

Za razliku od GMO hrane i hrane uzgojene uz pomoć herbicida i pesticida, organski uzgojena hrana se čini mnogo sigurnijom i isplativijom po pitanju okoliša i zdravlja.

Organski proizvod uzgaja se pod strogo kontroliranim uvjetima, bez dodavanja sintetičkih pesticida, umjetnih gnojiva ili genetskog modificiranja.
Zagovornici organske hrane tvrde kako ona, osim što ne sadrži pesticide, sadrži mnogo više udjela hranjivih tvari, kao na primjer 29% više magnezija, 28% više vitamina C, 13% više fosfora, 10% više kalcija, te mnogo više bjelančevina, antioksidansa itd. Osim toga, okus organski uzgojene hrane je mnogo intenzivniji i prirodniji.

Donosimo vam popis provjerenih domaćih proizvođača hrane, koji će vas oduševiti svojim proizvodima

Kravlje mlijeko i sir
Kozje mlijeko i sir
Med
Riba
Maslinovo ulje
Meso
Jaja
Brašno
Povrće
Voće
Bademi
Kupine i borovnice
Eko vino
Kupinovo vino

Ekološka svijest

Organski uzgojena hrana je i ekološki mnogo prihvatljivija. Postupnim uvođenjem organskog uzgoja uvelike bi se doprinijelo oporavku flore i faune, ali i čovjekovog fizičkog i psihičkog zdravlja.

Podsjetimo da konvencionalni uzgoj hrane šteti okolišu, ali i čovjekovom zdravstvenom stanju

Pokazalo se kako je pad populacije pčela, ptica i drugih životinjskih vrsta usko povezan s uporabom raznih pesticida i herbicida.

Tretiranje hrane pesticidima dovelo je do sveopćeg zagađenja zraka, vode, zemlje i hrane. Budući da je čovjek neizostavan dio prirodnog ciklusa, ove promjene također utječu i na njega pa se tako mnoge bolesti koje su prije bile rijetkost danas smatraju uobičajenima.
Konzumiranjem konvencionalno uzgojene hrane, toksini se nakupljaju u tijelu te naš organizam postepeno slabi.

organsa eko hrana

Ako pogledamo unatrag, primijetit ćemo da je kroz povijest čovječanstva prevladavao uglavnom organski uzgoj hrane. Naši preci uzgajali su hranu na svježem zraku udišući miris svježe obrađene zemlje.

Možda nisu živjeli bogzna koliko duže, ali su zasigurno bili mnogo vitalniji od nas, a i mnogo manje su se razbolijevali kroz život.

Budući da pesticidi i herbicidi nisu bili izmišljeni, biljke je trebalo zaštititi prirodnim metodama, što je zahtijevalo mnogo više pažnje i vremena nego danas.

Ovo je ujedno i jedan od razloga zbog kojeg je cijena organske hrane u dućanima veća nego što je uobičajeno. Međutim, životno iskustvo nas uči da uložena pažnja, vrijeme i dobra volja uvijek daju dobar rezultat.

vrt lukovice biljke

Uostalom, vjerojatno ćete se složiti da se više isplati dati novac za dobru hranu nego za hrpu lijekova.

Ako pak imate vlastiti vrt i uzgoj, tim bolje za vas jer ne morate kupovati hranu. Osim toga, rad u polju, na svježem zraku, djelovat će vrlo iscjeljujuće, kako na vaš cjelokupni organizam tako i na vašu psihu.

Pažnja i vrijeme posvećeno zasađenim biljkama uvelike će vam se vratiti u obliku dobrog zdravlja, novca, obiteljske sreće u obostranom zadovoljstvu.

JOŠ MNOGE IZVRSNE PROIZVOĐAČE HRANE PRONAĐITE NA OVOM LINKU

Facebook Like Button