Kako servirati umjerenu porciju hrane na svoj tanjur

U vrijeme kada boravimo u izolaciji i puno se manje krećemo, nego što smo to činili prije koronavirusa, ne bismo trebali unositi preveliku količinu hrane u svoj organizam kako ne bismo opteretili probavu ili se udebljali.

Naravno, bilo bi idelano svaki dan vježbati, one vježbe koje najviše odgovaraju vašim mogućnostima i željama.

Znamo li što je „umjerena“ porcija serviranja?

Znamo li što je umjerena porcija te da li smatramo da je unos „naših“ svakodnevnih porcija, prevelik, odnosno premalen. Osobe različito doživljavaju pojam „umjerenog“ te je vrlo bitno naglasiti što stručnjaci podrazumijevaju pod pojmom normalna porcija odnosno jedinica serviranja.

Važno je naglasiti da nije potrebno nikakvo odricanje u našoj prehrani, nego jednostavno trebamo naučiti što je pravilno i umjereno. Kada pogledamo pravilnu piramidu prehrane koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), možemo zaključiti da pojedince zbunjuje upravo ona jedinica serviranja.

Što je to te koja količina je zapravo normalna jedinica serviranja?

Pojam „jedinica serviranja“ je u našim krajevima nedovoljno objašnjen pojam pa kod ljudi često zna dovoditi do nekakvih nedoumica, a one brojke uz kategorije hrane nas često zbunjuju.

Ovisno o jedinici serviranja i kategoriji hrane ona je prema pravilima USDA-a određena za svaku skupinu prehrambenih namirnica.

Kako bi pojednostavili piramidu prehrane, SAD je uveo u sustav pojednostavljenu piramidu prehrane, kružnog izgleda kojom će pravilnu prehranu pokušati približiti što većem broju građana.

Veličina porcija

Kako bi vam što bolje približili veličinu porcija osnovnih namirnica u grubo, pokušat ćemo ih usporediti s poznatim predmetima.
> 1 loptica za tenis – 1 serviranje voća
> 1 šalica lisnatog povrća
> ½ šalice povrća koje se kuha i sjecka (npr. krumpir)
> 1 audio kazeta – 1 kriška kruha
> ½ šalice kuhane tjestenine, riže, grahorica
> 1 šalica jogurta, mlijeka

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić

Facebook Like Button