Donosimo glavni odabir namirnica u kupovini zaliha

Danas, obzirom na novonastalu situaciju i koronavirus uočavamo da je odabir prehrambenih artikala i namirnica prilikom pripreme zaliha za nadolazeće razdoblje orijentiran prema uskoj skupini prehrambenih proizvoda što izgleda kao svojevrstan recept za narušavanje dobrog imuniteta.

Znamo da su vanjski čimbenici poput stresa, manjka aktivnosti i neadekvatne prehrane štetni za naše opće zdravlje i imunitet, stoga je vrlo važno održati normalno funkcioniranje imuniteta i adekvatnom prehranom.

Glavni odabir u kupovini zaliha su rafinirane žitarice, brašna, tjestenine, biljna ulja i meso

Naravno, sve navedeno nam može osigurati ugljikohidrate, masti i proteine, no imati će povoljan utjecaj na naš imunitet samo ukoliko se kombinira s drugim skupinama namirnica poput povrća, voća, mahunarki, kvalitetnih mliječnih proizvoda, ribe i začinskog bilja.

Nutricionistica Karmen Matković Melki ističe: „Imunitet je složen sustav organa i stanica koji komunicira s našim okolišem i pokušava pomoći razaznati poželjno od nepoželjnog i time nas zaštiti od različitih vanjskih utjecaja, posebice od bakterija i virusa.

nutricionist karmen matkovic melki

Naime, bez svih ovih ostalih prehrambenih skupina ne dobivamo adekvatnu količinu vitamina, minerala i biološki aktivnih tvari bez kojih se hranjive tvari iz brašna, ulja i mesa ne mogu pravilno iskoristiti u našem organizmu i ne mogu nas optimalno zaštiti od vanjskih utjecaja.

Ukoliko sada popunjavamo kućne zalihe hrane neka to svakako bude raznolik i uravnotežen odabir prehrambenih proizvoda koliko je to najviše moguće, uz dobru pripremu popisa za kupovinu, racionalizaciju kupnje i potrošnje hrane u narednim tjednima bez nepotrebnog gomilanja i bacanja hrane.

obitelj mama tata

Bitno je naglasiti da kod voća i povrća imamo širok izbor konzerviranih namirnica koje su nam dostupne i van sezone, tj. možemo ih nabaviti smrznute, sušene, ukiseljene. Preporuka su tamnocrveno bobičasto voće, citrusi, različito gomoljasto i tamnozeleno povrće, kupusnjače i mahunarke svih vrsta te svježi ili sušeni začini.

Dakle, uz dobru organizaciju moguće je imati uravnoteženu i raznoliku prehranu koja će nas u ovome razdoblju štititi i osigurati dostatne količine svih vrijednih nutrijenata kao što su selen, cink, vitamin D, C i E, omega masne kiseline, polifenoli i brojne druge aktivne tvari koje će našem organizmu dati dovoljnu snagu i održati povoljan rad našeg imuniteta.