Kućanski aparati i mjesta u domu koja kriju najviše bakterija

U našim domovima svi smo manje više opskrbljeni kućanskim aparatima bez kojih više niti ne možemo zamisliti svakodnevan život.

Naši vjerni pomagači poput perilice za rublje, hladnjaka, aparata za kuhanje vode dio su dnevne rutine no ima još mjesta na koje treba obratiti pažnju, a koja mogu kriti razne nepoželjne bakterije.

Dijelovi doma u kojima se nalaze kablovi za provođenje struje mnogo su prljaviji nego što mislite ili okviri prozora na koje smo možda zalijepili zaštitne trake također su mjesta na koja moramo posebno obratiti pažnju prilikom čišćenja doma.

kućanski aparati

Aparat za kuhanje vode ili aparat za kavu i čaj

Najveći problem kod ovakvih aparata je što se stvara takozvana tvrda voda, odnosno ioni kalcija i magnezija koji uzrokuju nastajanje i taloženje kamenca u aparatu.

Iako na tržištu možemo naći specijalizirane proizvode za ovu vrstu čišćenja, ovakav aparat možete očistiti i tako da nekoliko puta godišnje ulijete mješavinu alkoholnog octa i vode, provjerite upute proizvođača prije toga, te uključite aparat.

Pošto smjesa octa i vode ispari iz aparata uspite čistu vodu i dobro, nekoliko puta, isperite aparat iznutra. Tako ćete se riješiti kamenca, a posuda će pripremanje vaših napitaka ili vruće vode blistat će.

Ledilica i hladnjak

Iako redovno perete hladnjak ponekad je ledenica malo više zapostavljena. Međutim kocke leda mogu pokupiti neugodne mirise iz hladnjaka pa je čišćenje neophodno.

Ledilicu preporučujemo dobro oprati prema receptu naših baka, sa smjesom vode i alkoholnog octa, koja će odstraniti svu prljavštinu i ukloniti sve mirise. Naravno, ledilicu možete čistiti i deterdžentom, ali ako želite izbjeći kemikalije alkoholni ocat i vruća voda bit će savršena za kompletnu čistoću.

Nikako ne zaboravite da ledenicu nakon pranja prvo dobro posušite, a tek onda uključujete u struju.

Istraživanja također pokazuju da su držači za boce u vratima hladnjaka mjesta gdje se najčešće nakuplja nečistoća i plijesan te ih treba ispirati i držati čistima čak i češće nego cijeli hladnjak.

Rubovi prozora

Rubovi prozora posebice ako na njima imate zaštitne trake za bolje prijanjanje mjesta su gdje se može nakupljati plijesan i nečistoće..
Bilo da su napravljena iz gume ili nekog drugog materijala prijeđite ih pri pranju stakala i okvira prozora otopinom alkoholnog octa i vode. Tek tada ćete biti sigurni da su vaši prozori posve čisti.

vesmasina

Perilica rublja

Iako služi za čišćenje rublja i u njoj se uvijek stavljaju deterdženti za čišćenje i ovaj kućanski aparat treba pažnju. Stoga bi se svakih par mjeseci unutrašnjost perilice trebala očistiti s mješavinom vode i sredstva za izbjeljivanje, a nakon takvog čišćenja perilicu treba uključiti na program za ispiranje.

Tako ćete biti sigurni da se je vaša perilica, odnosno njen “bubanj” za pranje posve čisti spreman za pranje rublja.

Facebook Like Button