Ovako poznati znanstvenik čisti svoju kuhinju i kupaonicu

Savjeti mikrobiologa za dom u kojem ne vreba zaraza.

Dr. Charles Gerba koji za život zarađuje proučavanjem bakterija, američki je znanstvenik poznat po izjavi da su svakodnevni predmeti koje dotičemo često veći izvor zaraze od toaletne školjke. Ako ste se ikada zapitali kako mikrobiolozi održavaju svoj stan čistim, Gerba primjerice jednako pozornosti pridaje spužvici u sudoperu kao zahodskoj dasci.

Zloglasna daska za rezanje

„Osim spužvice koju mijenjam najmanje jednom mjesečno, visoko na listi predmeta koji su magnet za bakterije je i daska za rezanje. Kako bih spriječio zarazu, koristim jednu za meso, a drugu za povrće. Ne treba zaboraviti niti drške hladnjaka ili kuhinjskih ladica koje su oaza za bakterije. Mnogi ljudi više paze da su im podovi u kupaonici čisti nego što obraćaju pozornost na kuhinjske predmete niti ne sluteći u kakvoj su zabludi“, napominje vrsni mikrobiolog dodajući kako je najprljavije mjesto u hladnjaku njegovo dno, odnosno donja polica.

Sve što vam slučajno kapne, bilo to vidljivo oku ili ne, zadržava se na dnu hladnjaka, a ondje je i najizglednije da će se stvoriti plijesan.

u-domu-mikrobiologa-1

Vrećice prljavije od rublja

Ako ste ekološki osviješteni i koristite platnene vrećice ili torbe za kupovinu, sjetite ih se oprati jer sadrže i do 50 posto više bakterija nego intimno rublje. Osobito ako u kupovinu idete automobilom koji je poput inkubatora za bakterije. Imate li običaj staviti torbu za kupovinu na kuhinjsku plohu dok vadite namirnice, u dodatnom ste problemu jer ćete je prekriti bakterijama, baš kao i ako ondje odložite ključeve od automobila; a nije preporučljivo imati izvor zaraze tik do sastojaka s kojima ste odlučili napraviti sendviče.

„Jedan od načina na koji možete spriječiti zarazu je korištenje raznobojnih torbi za kupovinu, primjerice plavu za meso i ribu, a crvenu za povrće“, kaže Gerba.

Maramice ili sprej?

Gerba ne preporučuje antibakterijska sredstva za čišćenje u raspršivaču jer im treba deset minuta da učine svoje, a većini ljudi se ne da toliko čekati. Mikrobiolog tvrdi da su dezinfekcijske maramice izrazito učinkovite, ako ih se ispravno koristi. Nije dovoljna jedna da bi se očistila cijela kuhinja jer se tako bakterije samo razmažu uokolo. Jedna maramica može očistiti oko četvornog metra prostora, a njemu za cijelu kuhinju trebaju oko tri.

Izdvojeno:

> Na dnu hladnjaka i s ručnika za lice vrebaju izvori zaraze
> Magneti za bakterije: Vrećice za kupnju i ručnici za lice olakšavaju zarazu
> Dno hladnjaka i ručnik za lice „inkubator“ su za štetne bakterije

U kupaonici mikrobiolog koristi papirnate ručnike za brisanje lica. Dok se nije sam uvjerio koliko ručnici imaju bakterija ešerihije svako se jutro brisao pamučnim ručnicima.

„Dobivam primjedbe kako nisam ekološki osviješten jer koristim papirnate ručnike, ali dobijemo li dijareju potrošit ćemo ih puno više“, tvrdi američki stručnjak, također savjetujući da ručnike za ruke perete najmanje jednom tjedno, a još i češće ako imate djecu.