Mali kućni trikovi uz koje bijele prostorije nisu dosadne

Bijela boja zidova vizualno dodaje četvorne metre i odaje dojam prozračnosti, ali lako može dosaditi, osobito ako se ne poigrate različitim bojama detalja koji će zaigrati prostor.

Bijeli dnevni boravci često mogu djelovati sterilno ili hladno, što je nepoželjna karakteristika kad padnu jesenske kiše ili nastupe hladniji dani i poželimo se zagrijati kako god možemo.

Uz pokoji mudri savjet vrsnih dizajnera i s nekoliko trikova bez izdvajanja mnogo novca lako je pretvoriti bijelu oazu u topao prostor u kojem uživamo boraviti. Jedan od najlakših je kupovina žarulja koje pružaju toplu svjetlost, a mogu se pronaći u vintage stilu s naglašenim žarnim nitima.

Pravilo broja tri

pravilo-broja-tri-interijer
Odaberite dvije ili najviše tri boje koje će bjelinu zidova staviti u drugi plan i suptilno ih isprepletite prostorom. Neka dominantna bude crvena, narančasta, nenametljivo ružičasta, žuta ili topla nijansa ljubičaste. Užasavate li se intenzivnih nijansi, poslužit će i pastelne.

Dodatna boja može poslužiti kao most između bijele i tople nijanse za koju ste se odlučili. To primjerice može biti siva u kombinaciji sa žutom ili nježno zelena koja dobro ide s narančastom.
Boje iskoristite za zavjese, jastuke ili dekice koje će uljepšati dvosjede i trosjede, kao i tepihe, vaze, posude za sobno bilje, manje police ili okvire za slike.

mali-kucni-trikovi-1

Digitalne uspomene

Ulja na platnu, fotografije ili omiljena umjetnička djela čije „replike“ možete napraviti tako da ih isprintate na finom papiru ili platnu neutraliziraju bjelinu zida. Postavite ih u triptih iznad dvosjeda ili komode, ali pripazite da se sve tri stilski nadopunjuju.
Omiljenu fotografiju s odmora također možete dati izraditi tako što će je povećati i podijeliti na tri slike koje objesite na zid. Efektno je i poigrati se s četiri slike koje na zidu složite u oblik kvadrata. Odlučite li se za crno bijele fotografije na zidu iskoristiti možete okvire živih boja umjesto klasičnih zagasitih nijansi.

Snaga bilja

snaga-bilja-interijer
Iskoristite moć zelenila koje će udahnuti život u dnevni boravak ili se poigrajte začinima u kuhinji. U prostorijama s puno svjetlosti dobro će uspijevati fikus, koji i čisti zrak od prašine, alergena te neutralizira duhanski dim. Kristov trn s lijepim sitnim cvjetovima, Zamioculcas kojeg je lako održavati ili elegantna Dracaena također odlično uspijevaju u zatvorenim prostorima.

Profesionalni dizajneri sve češće koriste bilje za dekoriranje kupaonica, a uz posebne svjetiljke uspijevat će i u onoj bez prozora. Vlaga u zraku koja se stvara pri svakom tuširanju i kupanju pogoduje većini tropskih biljaka kojima smeta suh zrak, pa je za njih kupaonica idealno mjesto. Neke od biljaka koje uspijevaju u kupaonicama su paprat, orhideje i bambus.

lampa

Čupavo, glatko, baršunasto…

Osim bojama, poigrajte se i teksturama. Čupavi jastuk tepih ili baršunasta dekica na fotelji odlična je suprotnost glatkom stoliću ili policama. Prilikom kombiniranja budite oprezni jer previše boja i vrsta materijala mogu ugušiti prostor ili izazvati osjećaj nemira.

Igra različitim teksturama odlično je rješenje ako ne želite interijeru nametnuti previše boja. Planirate li veće zahvate, poput postavljanja cigle umjesto klasičnog zida, ona u bijeloj boji na skandinavski će način unijeti zanimljivost prostoru.

dnevni-boravak

Facebook Like Button