3 nova mjesta u centru Zagreba gdje se fino jede i pije

Znate li koja je razlika između francuskih i hrvatskih palačinki? Francuske palačinke se rade i od heljdinog brašna, a takve se nazivaju galettes. Ne rolaju se, niti slažu u oblik trokuta, nego im se krajevi savijaju tako da sredina otkriva pogled na neodoljivi nadjev. To primjerice može biti ratatouille s pojačanjem od slanine ili lososa te sezonskom salatom. Crêpes su klasične palačinke, ali nešto tanje i hrskavije od hrvatskih rođakinja.

Kod Mike na slane palačninke

le-mika
Kultna francuska palačinka zasigurno je crêpe Suzette koja miriše na naranče, maslac i karamelizirani šećer. Sve te divote mogu se kušati u novootvorenom restoranu Le Mika koji je otvorio francuski stručnjak za palačinke – Mike Alixa.

Restoran u zagrebačkoj Masarykovoj ulici ima prostranu terasu, a nadajmo se da će do kasne jeseni postaviti i grijalice kako bismo mogli u njima uživati i kad zahladi. Mika Alixa zaljubio se u Hrvatsku, otkrio potencijal namirnica koje se uzgajaju na našim malim poljoprivrednim gospodarstvima i bacio se u avanturu.
Sudeći prema terasi za koju se traži stol više, pametno je odlučio. Kakva bi to francuska kuhinjica bila da u ponudi nema dobrih vina, pa se uz slasnu Parižanku, palačinku koja miriše na vlasac i limun, la rocamadour s mekim kozjim sirom i pancetom sa žara može počastiti čašom šampanjca, pjenušca, bijelog ili crvenog vina.

Kultno mjesto za uživanje u vinu

Pupitres
Jelena Šimić Valentić hrvatskoj vinskoj sceni predstavila se kao voditeljica vinskih radionica, individualni trener u Vinskoj školi, savjetnica u brojnim hotelima, wine barovima i restoranima u kreiranju eno-gastro doživljaja i edukacije osoblja. Sommelierka s diplomom Hrvatskog sommelier kluba te polaznica treće razine WSET –a, najprestižnije svjetske institucije za edukaciju o vinu i žestokim alkoholnim pićima otišla je korak dalje i 9. rujna otvorila vrata konceptualnog boutiquea vinske kulture – Pupitres bara u samom centru grada.

pupitres-s

Na samom početku Frankopanske ulice sve je vrvjelo odjevnim kombinacijama u bojama vina: crvenoj, zlatnoj i ružičastoj, a čaše kojima se nazdravljalo pjenušavim, laganim, bijelim, kompleksnim, tamnocrvenim kapljicama… svakome prema ukusu, najavljuju dane ispunjene susretima ljubitelja vina, vinske kulture, ali i domaćom hranom i sjajnom glazbom. Kako kaže Jelena, Zagreb je bogatiji za mjesto koje će biti ispunjeno smijehom i pozitivnom energijom – mjesto na kojem ćete zaboraviti na sve brige.

Složi svoj verger

root-vegan
Poželite li se vratiti korijenima, svratite u Masarykovu ulicu gdje se odnedavno nalazi raj za vegane, ali i sve one koje žele odmoriti od mesa i pojesti nešto zdravo.
Dražesno uređen Root uveseljavaju boje interijera – ljubičasti, plavi ili ružičasti stolovi i stolice čine ugođaj koji podiže raspoloženje i na najtmurniji dan. U Rootu umjesto burgera na meniju su vergersi, koje možete i samo složiti u nekoliko koraka. Nakon biranja polpete od heljde, leće, zapečenog graha ili slanutka slijedi pecivo ili palačinka od slanutka, umak i prema želji luk (ako se ne planirate ljubiti).

Poželite li nešto „na žlicu“, Root kuha i guste juhe i čušpajze, taman za oproštaj od ljeta, a „pojačati“ se mogu lopticama od bulgura, kus kusa ili riže, te njokima od krumpira ili salatom od kvinoje. Sirove ili pečene torte, mousse ili slastice od jogurta plijene pozornost neodoljivim bojama i dekoracijama. Uz krišku torte preporučit će vam organsku ili tursku kavu s biljnim mlijekom te čaj dana.