Naučimo stručne kuharske nazive

Kod priređivanja jela uobičajeni su neki kulinarski izrazi ponajčešće na francuskom ili nekom drugom jeziku koje smo prilagodili našem i možemo ih često puta čuti na kulinarskom showu, u restoranu prilikom narudžbe jela ili pročitati u meniju.

Za mnoge termine znamo što oni znače, a ponekad smo začuđeni i nismo sigurni što zapravo naručujemo ili trebamo napraviti s namirnicom. Zato ćemo vas provesti kroz nekoliko termina čije ćemo značenje opisati kako biste uvijek znali o čemu je pri kuhanju ili naručivanju hrane riječ.

Blanširanje znači neko svježe voće ili povrće staviti u kipuću vodu, naglo zakuhati i hladnom vodom isprati.

Bardirati je obložiti komade mesa ili peradi širokim i tankim ploškama slanine te ih zatim zajedno zavezati

Cizelirati znači urezati ribu

Kolorirati znači pobojati nekim začinom, želeom ili namirnicom namijenjenom za bojanje jela

Dekorirati znači ukrasiti jelo

Demulirati – štircati znači izvaditi iz oblika namirnice

Dresirati znači prirediti pile za pečenje

Frapirati znači staviti jelo ili piće na led

Garnirati je oblagati neko jelo raznim dodacima

Glazirati znači presvući torte ili kolače glazurom (obložiti čokoladom, želeom…)

Gratinirati podrazumijeva gotovo jelo staviti u pećnicu da malo požuti ili dobije koricu

Grilirati znači peći na roštilju

Marinirati – mariniranje je postupak stavljanja mesa ili ribe u napravljenu smjesu od začina

Panirati znači namirnicu uvaljati u brašno, mrvice i jaja prije pečenja

Pasirati znači namirnicu protjerati kroz sito

Poširati znači namirnicu (jaje bez lupine ili npr. ribu) lagano kuhati u octenoj vodi

Resofirati prigrijati jelo

Sotirati znači naglo peći komade mesa

Tablirati znači miješati jelo do određene gustoće

Tranširati
znači izrezati meso na lijepe komade

Preparirati znači preraditi neku namirnicu u jelo

Facebook Like Button