Kod priređivanja jela uobičajeni su neki kulinarski izrazi ponajčešće na francuskom ili nekom drugom jeziku koje smo prilagodili našem i možemo ih često puta čuti na kulinarskom showu, u restoranu prilikom narudžbe jela ili pročitati u meniju.
Za mnoge termine znamo što oni znače, a ponekad smo začuđeni i nismo sigurni što zapravo naručujemo ili trebamo napraviti s namirnicom. Zato ćemo vas provesti kroz nekoliko termina čije ćemo značenje opisati kako biste uvijek znali o čemu je pri kuhanju ili naručivanju hrane riječ.
Blanširanje znači neko svježe voće ili povrće staviti u kipuću vodu, naglo zakuhati i hladnom vodom isprati.
Bardirati je obložiti komade mesa ili peradi širokim i tankim ploškama slanine te ih zatim zajedno zavezati
Cizelirati znači urezati ribu
Kolorirati znači pobojati nekim začinom, želeom ili namirnicom namijenjenom za bojanje jela
Dekorirati znači ukrasiti jelo
Demulirati – štircati znači izvaditi iz oblika namirnice
Dresirati znači prirediti pile za pečenje
Frapirati znači staviti jelo ili piće na led
Garnirati je oblagati neko jelo raznim dodacima
Glazirati znači presvući torte ili kolače glazurom (obložiti čokoladom, želeom…)
Gratinirati podrazumijeva gotovo jelo staviti u pećnicu da malo požuti ili dobije koricu
Grilirati znači peći na roštilju
Marinirati – mariniranje je postupak stavljanja mesa ili ribe u napravljenu smjesu od začina
Panirati znači namirnicu uvaljati u brašno, mrvice i jaja prije pečenja
Pasirati znači namirnicu protjerati kroz sito
Poširati znači namirnicu (jaje bez lupine ili npr. ribu) lagano kuhati u octenoj vodi
Resofirati prigrijati jelo
Sotirati znači naglo peći komade mesa
Tablirati znači miješati jelo do određene gustoće
Tranširati znači izrezati meso na lijepe komade
Preparirati znači preraditi neku namirnicu u jelo