Njegujete li svoju odjeću pravilno?

Je li vam se ikada dogodilo da se tijekom pranja u perilici rublja vaša svilena košulja pretvorila u šal ili da su vaše savršene traperice promijenile oblik? Ako vam ovakve ili slične situacije u njezi odjeće nisu strane, pročitajte savjete za njegu materijala i rezultati će biti sjajni.

Njega pamuka

njega-tkaine-vjesalica
Zahvaljujući prirodnim vlaknima pamuk je diljem svijeta glavni favorit poklonika udobne i svestrane odjeće. Pamuk je vrlo zahvalan materijal budući da uspješno upija znoj i vlagu, ne iritira kožu i ne izaziva alergije.

Njegovanje pamuka je vrlo jednostavno. Bijele pamučne komade obično se pere na 60ºC, dok se šarene komade pere na temperaturi vode od 40ºC. Budući da se pamuk brzo gužva savjetujemo da odmah nakon pranja pamučnu odjeću stavite na sušenje.

Njega svile

njega-tkaine-svila
Svila potječe iz Kine i od davnih vremena je poznata kao kraljica svih tkanina. Za mnoge je to jedan od najljepših i najugodnijih prirodnih materijala za nošenje, budući da je na sam dodir vrlo nježna.
Drži se da je svilenu odjeću najbolje čistiti i održavati u kemijskim čistionicama, no vrijedne primjerke ovog osjetljivog materijala dopušteno je i ručno prati, bez prethodnog namakanja i to na temperaturi vode ne višoj od 30ºC.

Nemojte sušiti odjeću od svile u sušilici rublja, dovoljno je raširiti je na sobno sušilo i ostaviti da se osuši na sobnoj temperaturi zraka. Savjetujemo da svilenu odjeću glačate na vrlo niskoj temperaturi i po mogućnosti dok je materijal još vlažan, odnosno ne sasvim suh.

Njega vune

njega-tkaine-vuna
Odjeću od vune bi trebalo prati ručno. Kako biste izbjegli njezino skupljanje izbjegavajte takozvano trljanje, radije vunenu odjeću blago gnječite.

Savjetujemo i da vunenu odjeću koja pušta dlačice ostavite nakon pranja 24 sata u zamrzivaču i da je tek nakon toga osušite. Izbjegavajte centrifugiranje vunene odjeće, a vodu iscijedite nježnim ručnim pokretima.

Njega trapera

njega-tkaine-traper
Gotovo svaki ormar sadrži barem jedan komad traperica, traper košulju ili jaknu. U povijesti su legendarni traper koristili radnici u rudnicima i to za izdržljivost hlača, da bi 1950. godine traper osvojio i zaveo cijeli svijet. Iako se traperice proizvode u svim bojama, najpopularnija verzija traperica je plave boje. Jeste li znali da omekšivači u konkurenciji svih materijala ostvaruju najbolji učinak upravo na traperu?

Ovisno o stupnju uprljanosti vaših traper odjevnih predmeta ovisit će temperatura pranja i duljina pranja, svakako pročitajte etiketu o održavanju na unutarnjoj strani traper odjeće. Nikako nemojte previše napuniti perilicu za rublje kako se niti vašeg omiljenog traper komada ne bi oštetile ili pretjerano izgužvale.

njega-tkanine

Prije ubacivanja trapera u perilicu obavezno okrenite odjeću na naopaku stranu kako ne bi došlo do izravnog trenja lica vašeg trapera s drugom odjećom u perilici. Također, izbjegavajte sušenje odjeće od trapera u sušilicama za rublje jer osim što se ona može smanjiti, vjerojatno će se zgužvati do neprepoznatljivosti. Traper se najbolje pere u perilici na 40° C.

Autor: Marina Jakšić
Tekst omogućio: Dash

Facebook Like Button