Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti raspoloženje

Kad se iskreno suočimo sa stvarima koje posjedujemo, one u nama bude mnoge emocije. Ti su osjećaji stvarni. Te nam emocije daju energiju za život. Vjerujte što vam srce govori kad se zapitate: Budi li ovo radost u meni?

Budete li postupali na temelju toga intuitivnog odgovora, zapanjit ćete se uvidjevši kako se stvari počinju povezivati u vašemu životu i primijetivši promjene koje će uslijediti.
Kao da se u vašemu životu dogodila čarolija.

Uvođenje reda u kuću prava je čarolija koja stvara živahan i sretan život.

Redoslijed pospremanja

Slijedite pravilan redoslijed kategorija

Za prvu kategoriju – odjeću – preporučujem nadalje podijeliti predmete na sljedeće potkategorije, kako biste pojačali učinkovitost:
> gornji dijelovi (majice, veste itd.)
> donji dijelovi (hlače, suknje itd.)
> odjeća koju je potrebno objesiti (jakne, kaputi, odijela itd.)
> čarape
> donje rublje
> torbe
> dodaci (šalovi, pojasi, šeširi itd.)
> odjeća za posebne prigode (kupaći kostimi, odore itd.)
> cipele

Međutim, važno je odlučiti što zadržati. Koje će vam stvari donijeti radost ako ih zadržite kao dio svojega života? Birajte ih kao da prepoznajete predmete koji vam se sviđaju u izlogu omiljenog dućana. Kad svladate osnove, stavite svu svoju odjeću na jednu hrpu, uzimajte komad po komad u ruke i tiho se zapitajte: »Budi li ovo radost u meni?« Vaš festival pospremanja je započeo.

Odjeća

Stavite sve odjevne predmete u kući na pod
Prvi je korak provjeriti svaki ormar, komodu i ladicu u kući te svu odjeću skupiti na jedno mjesto. Pazite da ni jedan ormar ili ladica ne ostanu neotvoreni. Provjerite jeste li uzeli svu odjeću.

slaganje odjece kaput kosulje

Držanje odjeće

Složiteje kako valja i riješite svoje probleme držanja odjeće.
Nakon procesa odabira, mojim klijentima najčešće preostane trećina do četvrtina odjeće s kojom su započeli. Budući da je odjeća koju žele zadržati još na hrpi na podu, vrijeme je da je počnu pospremati.

Dvije su metode držanja odjeće: objesiti je na vješalice ili je složiti i spremiti u ladice.
Urednim slaganjem odjeće možete riješiti gotovo svaki problem vezan uz njezino držanje.

Ali, to nije jedini učinak slaganja. Istinska je dobrobit u tome što morate raditi sa svakim komadom. Dok prelazite rukama po tkanini, predajete joj svoju energiju.

Kad odjevni predmet uzmemo u ruke i uredno ga složimo, vjerujem da mu predajemo energiju koja pozitivno utječe na našu odjeću. Odjeći koja je bila uredno složena svojstvena je izdržljivost i sjaj koji se odmah opaža, što je jasno ističe od odjeće koja je nemarno ugurana u ladicu.

Čin slaganja mnogo je više od postizanja kompaktnog oblika za skladištenje. Posrijedi je čin brižnosti, izraz ljubavi i uvažavanja načina na koji ta odjeća podupire vaš način života. Stoga bismo svoju odjeću trebali slagati sa srcem, zahvaljujući joj jer štiti naše tijelo.

ormar

Kako slagati

Najbolji način slaganja za savršen izgled.
Prvi je korak vizualizirati kako će unutrašnjost vaše ladice izgledati kad završite. Najvažnije je slagati odjevne predmete uspravno, a ne polegnuto.
Da biste odjeću držali uspravno, potrebno ju je slagati u kompaktan oblik, što znači više preklapanja.

Cilj vam je složiti svaki komad odjeće u jednostavan, gladak pravokutnik. Najprije savinite rub odjeće po duljini prema unutra i uvucite rukave kako biste dobili oblik pravokutnika.

Nije važno kako ćete savinuti rukave. Potom uhvatite jedan kraj pravokutnika i savinite ga prema drugom kraju. Zatim ponovno preklopite napola ili na trećine. Broj preklapanja potrebno je prilagoditi tako da savijeni komad odjeće uspravno stane u dubinu ladice. To je osnovno načelo.

Raspoređivanje odjeće

Dakako, neke je vrste odjeće bolje držati na vješalicama. To su kaputi, odijela, jakne, suknje i haljine. Moj standard je sljedeći: vješam svu odjeću koja izgleda kao da bi bila sretnija obješena, poput odjeće od mekih tkanina koje lepršaju na povjetarcu ili odjeće strogih krojeva, koji se opiru pokušajima slaganja.
Njih bismo trebali spremno vješati.

Stoga iznosim tajnu održavanja urednosti ormara i komoda koje se silno trudite dovesti u red. Odjeću rasporedite tako da se »uzdiže nadesno«.
Da biste to postigli, objesite teške predmete na lijevu stranu, a lagane na desnu.

Među teškim predmetima su dugački komadi, odjeća od teže tkanine i odjeća tamnije boje. Prema desnoj strani prostora za vješanje duljina odjeće se smanjuje, tkanina je tanja, a boja svjetlija.

Prema kategoriji, kaputi bi trebali biti na lijevom kraju, a potom bi trebale slijediti haljine, jakne, hlače, suknje i košulje. Osim toga, odjeću u svakoj kategoriji rasporedite od teže prema laganijoj.

O autorici knjige Marie KondoČarolija pospremanja koja će vam promijeniti život“

Marie Kondo počela je već kao petogodišnjakinja čitati časopise za kućanice te je voljela red i ljepotu dobro uređenih prostora koje je opažala u njima. Potom je kao petnaestogodišnjakinja počela ozbiljno pospremati. Započela je s vlastitom sobom, a tada je prešla na sobe svoga brata i sestre.

Danas vodi iznimno uspješnu tvrtku u Tokiju i svojim klijentima pomaže pretvoriti zakrčeni dom u lijep i miran prostor koji nadahnjuje. Kniga Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život prevedena je na više od 30 jezika te je bestseler na mnogim tržištima (Japan, Europa, SAD).

Godine 2015. časopis Time uvrstio ju je na popis 100 najutjecajnijih ljudi.

Facebook Like Button