5 koraka kako spasiti odjeću koja se stisnula u pranju

Svi smo bar jednom imali ovaj problem. Vunenu ili odjeću osjetljivog materijala stavili smo na pranje u perilicu, no koliko god da smo pazili na temperaturu i program, ona je izašla za nekoliko brojeva manja.

Slično se moglo dogoditi i u sušilici, ali što god da je bio uzrok tome, postoji vrlo lako rješenje za ovu nemilu situaciju.

odjeća fashion pulover

Zato ne očajavajte i ne bacajte svoje najdraže krpice, nego samo duboko udahnite slijedite ove upute:

1. Napunite umivaonik, kadu ili lavor mlakom vodom pa dodajte pola šalice ili čepić baby šampona ili regeneratora za kosu.
Ako se radi o vuni, možda će vam trebati nešto više regeneratora ili baby šampona. Za posebno osjetljivo vuneno rublje možete koristiti i neki specijalizirani omekšivač.

Ovi će proizvodi pomoći omekšati niti tkanine koje su se zbog nepravilnog pranja skupile. Sada ih treba opustiti i vratiti u početno stanje.

2. Dodaj stisnuti komad odjeće u vodu sa šamponom/regeneratorom/omekšivačem i pustite da se namače desetak minuta. Možete s vremena na vrijeme lagano razvlačiti odjeću, npr. rukav, pa ovratnik, pa drugi rukav kako bi pomogli procesu opuštanja niti. Ponovite to nekoliko puta dok se namače, no ne prejako niti u prevelikim ponavljanjima.

3. Nakon što se namakalo, izlijte ili ispustite vodu. Ovo je vrlo važno: nemojte ju ispirati čistom vodom! Ostavite tkaninu natopljenu otopinom u kojoj ste ju namakali. Lagano iscijedite robu, no pazite da nije prejako kako ne bi oštetili tkaninu.

4. Uzmite ručnik i postavite ga na ravnu površinu, sušilo ili negdje gdje vam neće smetati ako probije vlaga iz odjeće na drugu stranu. Veličina ručnika ovisi o veličini komada odjeće, najbolje bi bilo da je ručnik nešto veći od samog komada.
Raširite odjeću po cijelom ručniku tako da bude lagano napeta, koliko god je to moguće. No, i dalje nemojte previše povlačiti jer su vlakna još osjetljiva.

‘Zarolajte’ ručnik s komadom odjeće pazeći da se ne zgužva pritom i probajte što više stisnuti ručnik uz odjeću, tako da ne bude prostora između slojeva odjeće i ručnika. Kada napravite veliku ‘roladu’ od ručnika, ostavite da tako stoji par minuta kako bi se što više vode upilo u ručnik.

5. Uzmite još jedan suhi ručnik jednakih proporcija.
Postavite ga ponovo raširenog na ravnu površinu. Razmotajte ručnik s komadom odjeće i stavite sada komad odjeće na suhi ručnik, sasvim raširenu preko cijele površine ručnika, a rubove nježno probajte razvući prema krajevima ručnika.

Ostavite da se tako osuši do kraja. Povremeno možete lagano povlačiti krajeve odjeće prema rubovima ručnika jer će se ona lagano stisnuti kako se bude sušila.
Možete ju eventualno okrenuti nakon nekog vremena kako bi se obje strane prije osušile, no pripazite da bude položena i razvučena preko ručnika.

Ova metoda, pored vune i odjeće osjetljivog materijala funckionirati će i na pamučnim majicama te trapericama.

Facebook Like Button