Imate li poremećaj raspoloženja

Osobama koje pate od poremećaja raspoloženja su raspoloženje i emocije izvan kontrole dulje vremena. Svaki poremećaj raspoloženja se može uspješno liječiti, a u nastavku vam donosimo neke vrste ovog poremećaja.

Depresija je naziv za dugo razdoblje tuge, koja se često vraća. Za vrijeme depresivnog razdoblja osoba osjeća gubitak interesa, ljutnju, frustraciju, umor, prazninu i nesanicu.

poremecaj raspolozenja

PMDD je teži oblik predmenstrualnog sindroma, a pogađa oko 8% žena. U ovom razdoblju žena osjeća anksioznost, ekstremno raspoloženje, tugu i razdražljivost. Razdoblje ovog sindroma se javlja oko 10 dana prije mjesečnice.

Bipolarni poremećaj
uzrokuje ekstremne promjene raspoloženja od ekstremnih emocionalnih euforija do depresije. Za vrijeme euforije misli osobe su aktivnije i javlja se višak energije. Za vrijeme depresije osoba je bezvoljna i bez energije. Oscilacije se javljaju nekoliko puta godišnje.

SAD je poremećaj koji je nalik depresiji, a simptomi su često uzrokovani promjenom godišnjih doba. Najčešće se depresija javlja s početkom jeseni i traje sve do početka proljeća. Osoba za vrijeme ovog poremećaja nema energije, osjeća tjeskobu i muče je problemi sa spavanjem.

Depresivni poremećaj
zdravstvenog stanja je povezan sa ozbiljnim zdravstvenim problemima koji utječu na raspoloženje. Bolesti koje mogu utjecati na raspoloženje osobe su infekcije, oboljenja mozga i bolesti štitnjače.

Svakom navedenom poremećaju treba pristupiti individualno, a ukoliko ste se pronašli u nekom od opisa poremećaja, obavezno se obratite liječniku koji će vam pomoći.

OVDJE saznajte koje vam aplikacije mogu pomoći u održavanju mentalnog zdravlja

Liječnik osobu sa poremećajem raspoloženja upućuje kod psihoterapeuta kako bi se napravila detaljnija analiza. Osim razgovora sa psihoterapeutom, liječnik može prepisati neke antidepresive kako bi se osoba osjećala bolje.

Svjetlosna terapija pokazala se kao jedna učinkovita metoda pomoći kod poremećaja raspoloženja.

Ako ste na terapiji liječenja neke vrste depresije savjetuje se da izbjegavate alkohol, drogu, kofein i nikotin. Ono što svakako trebate povećati je tjelesna aktivnost koja pozitivno djeluje na sve vrste depresije.

Facebook Like Button