Bazga je mirisna biljka bijelih, ljekovitih cvjetova koja cvate od sredine svibnja pa sve do lipnja, a od bazge možete napraviti prirodni sirup, sok, koktel ili bazgu u tempuri..
Riječ je o biljci koja se upotrebljava u medicini i gastronomiji, a mogu je koristiti podjednako i djeca i odrasli. Osim što se koristiti za jelo, od bazge se rade sokovi i alkoholna pića, a izvrsna je i kao topli napitak.
OVDJE saznajte nekoliko osvježavajućih recepata za prirodne sokove koji su sjajni saveznici zdravlja
Umorni ste? Recept za energetski prirodni sok je pred vama
Sok vitaminska bomba: limunada s bosiljkom i mentom zaslađena medom
Najmoćniji sok za podizanje našeg imuniteta
Sok od bazge
Najrašireniji oblik korištenja bazge jest u obliku sirupa. Izrada ovog prirodnog soka sasvim je jednostavna, a konačan rezultat izvanredan.
Sastojci za sok od bazge
> 50 cvjetova bazge
> 5 kg šećera
> 5 l vode
> 50 g limunske kiseline
Priprema sirupa od bazge
Čiste cvjetove (i limunsku kiselinu) ostavite u vodi najmanje 12 (ako želite slabiji) ili 24 sata (ako želite jači, intenzivniji okus sirupa).
Nakon što su cvjetovi preko noći stajali u vodi, tekućinu procijedite kroz gazu te na laganoj vatri u istu polako ukuhajte šećer.
Nakon što se sav šećer rastopi tekućinu ulijte u čiste boce te dobro zatvorite i odložite na hladno i tamno mjesto.
Čaj od bazge
Cvjetove za čaj bitno je dobro osušiti na suncu te pospremiti za one hladnije dane. Koristi se kod kašlja, bronhitisa i gripe, a osim kao okrjepa u vrijeme prehlade vjeruje se da je dobar i za čišćenje krvi.
Čaj od bazge dobar je za mršavljenje i čišćenje organizma, stoga je preporučljiv u bilo koje doba godine (osim za trudnice i dojilje kojima je strogo zabranjeno konzumiranje bazge u bilo kojem obliku radi mogućeg negativnog utjecaja na plod).
Koktel od bazge Hugo
Osim kao bezalkoholno piće, bazga se koristi i za izradu alkoholnih pića (vino, liker, rakija od bazginih bobica i dr).
Sirup od bazge koristi se i u koktelima, a samo jedan od njih je koktel Hugo za koji su potrebni mineralna voda, pjenušavo bijelo vino, menta, limeta te nekoliko žličica sirupa od bazge.
Ovaj lagani i osvježavajući koktel idealan je za vruće ljetne dane i zabave na otvorenom.
Jela od bazge
Bazgini cvjetovi koriste se i u gastronomiji pa se tako na tanjuru mogu pronaći pohani cvjetovi u slanoj ili slatkoj varijanti, ovisno o željama.
OVDJE pogledajte recept s bazgom koji će osvježiti vaš jelovnik
Kako god odlučili, s bazgom nećete pogriješiti, no valja biti pažljiv gdje i kada ju brati.
Najbolje ju je brati za vrijeme sunčanih i toplih dana podalje od prometnica kako biste dobili maksimum njezinih ljekovitih svojstava.
Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografija: Bob Peterson