Koje cvijeće možete saditi u proljeće

Najljepše doba godine je proljeće koje je idealno za sadnju omiljenog i prekrasnog cvijeća koje će vaš vrt ukrašavati svakog kasnog proljetnog, ali i ljetnog i jesenskog dana.

Nema određenog datuma za sadnju cvijeća jer sadnja ovisi o vrsti biljke i vremenskim uvjetima. Nikako nije dobro saditi cvijeće sa pojavom prvih zraka sunca jer uz povremenu pojavu mraza biljke neće preživjeti.

Proljeće je odlično doba za sadnju cvijeća poput dalija, nevena, maćuhica, begonija, gladiola i suncokreta.

Dalija

Dalija
Dalije su visoke biljke predivnog izgleda, a ne zahtijevaju preveliku brigu i obožavaju sunce. Zalijevanje je potrebno samo u slučaju suše, a sjeme dalija se sadi u travnju. Dalije posađene u travnju cvjetaju cijelo ljeto.

Neven

Neven
Neven je bogat ljekovitim svojstvima, a osvaja svojom ljepotom. Sjeme nevena se sadi u travnju, a predivan cvijet cvate u svibnju. Kako bi neven krasio vaš vrt što duže potrebno je redovito trgati višak oko njega. Ako ga želite iskoristiti za čaj ili neku vrstu liječenja, preporuča se da ga uberete u kolovozu kada je cvijet nevena najkvalitetniji.

Maćuhice

Mačuhice
Maćuhice je zapravo najbolje saditi u jesen, ali mogu se saditi i u proljeće. Maćuhice mogu liječiti reumu, probleme s disanjem, artritis i kožna oboljenja zbog svojih ljekovitih svojstava. Ovo predivno cvijeće cvate od proljeća i nije zahtjevno jer podnosi i sjenu i sunce. Uvele cvijetove je potrebno redovito optrgavati i biljku zalijevati.

Begonija

Begonija
Begonije krase šareni cvijetovi i lijepo raspoređeni listovi. Saditi ih treba u blago kiselu podlogu koja je puna hranjivih sastojaka. Ovo cvijeće ne voli vlagu, pa će mu najbolja podloga biti ona koja je pripremljena od mješavine treseta sa kompostom.

Gladiola

Gladiola
Gladiole oduševljevaju za vrijeme velikih vrućina. Lukovice je potrebno posaditi u proljeće u pripremljenu zemlju na dubinu do 25 cm. Ovo cvijeće voli sunce i cvate tijekom cijelog ljeta. Poželjno ga je svaka dva tjedna malo okopati kako bi ga osvježili.

Suncokret

Suncokret
Suncokret se sadi u proljeće, najbolje u svibnju. Cvate od srpnja pa do rujna, a najbolje ga je saditi uz ogradu. Suncokret voli vlagu i sunce, a najviše mu odgovara tlo bogato dušikom. Prilikom uzgoja suncokreta potrebno ga je gnojiti fosfornim gnojivima kako bi sigurno cvali.

Facebook Like Button