Upoznajte običaje u drugim zemljama

Putovanje u nepoznatu zemlju i nepoznavanje kulture i bontona toga kraja može dovesti do određenih sukoba kultura. Upoznavanje bontona i običaja lokalnog stanovništva može vas spasiti čudnih i neugodnih situacija te nesporazuma tijekom putovanja. Donosimo vam splet nekoliko savjeta iz različitih podneblja kako bi vaše putovanje bilo što ugodnije i ljepše.

Dominikanska Republika
Prilikom razgovora stanovnici ove zemlje redovito održavaju kontakt očima sa svojim sugovornikom pa je dobro da ovaj savijet primjenite jer će se u protivnom vaše ponašanje protumačiti kao gubitak interesa za razgovor.

Engleska
Suzdržite se od pokazivanje znaka mira u Engleskoj, jer ako se ne izvede na ispravan način može se protumačiti kao pokazivanje srednjeg prsta što ovu mirotvornu simboliku može pretvoriti u vrijeđanje.

kulture-4

Francuska
Nikako nemojte rezati salatu s vilicom i nožem jer se to smatra uvredom prema kuharu.

Indija
Dok ste u Indiji nemojte namigivati jer to predstavlja seksualnu gestu.

Italija
Iako su Talijani poznati kao strastven i emocionalan narod znaju biti dosta rezervirani u neobaveznim razgovorima sa strancima te stoga primjenjujte sva bonton pravila lijepog obraćanja.

kulture-1

Jamajka
Prilikom susreta na javnim mjestima ne pokazujte previše emocionalnih dodira i oduševljenja prilikom pozdravljanja nego zadržite konzervativno ponašanje.

Kambodža
Nikada ne dodirujte nečiju glavu i nemojte dodavati predmete preko nečije glave jer se ona smatra svetom.

Kanada
Dok ste u Kanadi prilikom razgovora govor ruku svedite na minimum a posebno ne pokazujte s palcem prema dolje jer se ta gesta smatra uvredljivom, osim što je to znak neodobravanja.

kulture-2

Kina
Nikako nemojte mahati i pokazivati s štapićima za jelo. Pogotovo nemojte ostaviti štapiće za jelo ubodene u zdjelu riže jer se taj običaj koristi prilikom bdijenja kod preminulih osoba.

Meksiko
Prilikom posjeta domaćici kao znak pažnje obvezno poklonite cvijeće, čokoladu ili neki neobavezni poklon, jer se kod njih u posjetu ne dolazi “praznih ruku”. Prilikom izbora cvijeća izbjegavajte nevene ili crvenu boju jer oni simboliziraju smrt.

Njemačka
Nikako ne nosite 12 karanfila na poklon jer time kršite dva nepisana pravila. Karanfili se obično koriste na pogrebima a paran broj se smatra nesretnim.

Španjolska
Nepristojno je ostaviti jelo u tanjuru jer je to naznaka da vam jelo nije prijalo.

kulture-3

Afričke zemlje
Dok se u većini zemljama odobravanje nagrađuje podizanjem palca u zrak u nekim afričkim i arapskim zemljama ova gesta predstavlja izrazitu prostotu.

Latinoameričke zemlje
Pokazivanje rukama znaka OK u ovoj zemlji ima uvredljivu simboliku, jer se njome iskazuje osobi da je bezvrijedna.

Autor: Borna Marić
Fotografije: Christopher Lance, looli, Kristian Niemi, Chris Barber, Brad Fults

Facebook Like Button