Zašto piti vodu s krastavcima

Natočite vrč pun pitke vode, narežite prethodno opran krastavac na ploške i pustite da otpusti svoja ljekovita svojstva. Osim što je ovo jednostavno pripravljeno piće s krastavcem iznimno osvježavajuće ono je i jako korisno za naše tijelo.

Zašto piti vodu sa svježim krastavcima

Krastavac je povrće sastavljen od 95% vode i spada u niskokalorične namirnice. Porijeklo krastavca je iz područja Himalaje i daleke kine. Pripada porodici Cucurbitaceae ili kako je mi zovemo tikvica, poput dinje, lubenice ili buće. Ova savršeno hidratantna povrtnica posjeduje visok stupanj zasićenosti. Kora krastavca sadrži supstancu koja olakšava mokrenje i probavu koja je iznimno važna za naše zdravlje. U njemu se nalaze vitamini a, b, c i vitamin e, a svi oni izuzetno pomažu u sprječavanju starenja stanica našeg tijela.

Recept za napitak s krastavcem

Uz sve navedene blagodati vode s priprema je također jednostavna.
U dvije litre vode nasjeckajte prethodno dobro opran krastavac s njegovom korom te pustite da nakratko odstoji u hladnjaku i vaš zdravi napitak je spreman!

Koje su blagodati i ljekovitost krastavca

> Čuva zdravlje srca. Voda od krastavaca snizuje krvni tlak te tako smanjuje rizik od srčanih oboljenja
> Jača kosti. Krastavac neće izliječiti osteoporozu koja dovodi do opasnosti lakšeg loma kostiju te bolnih leđa, ali može ojačati vaše kosti zbog visokog udjela vitamina k
> Jača mišiće. Mišići su pokretači našeg tijela pa ih je potrebno ‘hraniti’. Unosom napitka od krastavca u mišiće direktno unosimo esencijalne nutrijente
> Detoks napitak. Smatra se da je naputak od krastavaca jedan od najčešćih detoks napitaka jer sadrži mnogo vlakana i vode koji će doslovno istjerati toksine iz vašeg tijela.
> Sprječava kronične bolesti. Krastavci su bogati antioksidantima koji jačaju rad mozga, smanjuju stres te sprječavaju nastanak bolesti vezanih za starenje (dijabetes, Alzheimerova bolest, bolesti očiju…)
> Ljepota kože. Ovaj osvježavajući napitak će hidratizirati, tonizirati te umiriti vašu kožu, a sve samo zato što je krastavac bogat silicijem koji se koristi u tretmanima liječenja akni. Prisutnost antioksidansa također štiti vašu kožu.

Tekst pripremila: Linea snella

Facebook Like Button