Popularni zeleni eliksiri ljepote i dugovječnosti

Popularne vitaminske i energetske bombe raznih eliksira u službi ljepote, mladosti i dugovječnosti promoviraju i popularne zvijezde poput Gwyneth Paltrow ili Cahterine Middleton, dok ih manekenke i sportaši koriste za lijep i njegovan izgled, te energiju i polet, a koji nastaju kao rezultat dubinskog hranjenja organizma ovim eliksirima. Lako ih je napraviti, a među velikim izborom raznih okusa i kombinacija, donosimo vam tri zelena čudotvorna eliksira života!

Popularizaciji zelenog napitka nitko nije toliko doprineo kao poznata glumica Rene Russo u filmu „Afera Thomasa Crowna“ iz 1999. godine u kojem je ovaj mističan napitak čudnovatog zelenog izgleda uzdigla na razinu sexy zdravog napitka, s jasnom porukom – pij ga i osjećat ćeš se bolje – nakon što ju je dočekalo mamurno jutro :) .

No krenimo prije svega od baze svih zelenih napitaka mladosti – vode. Voda sama po sebi nosi zasluženi naziv eliksira života jer se tijelo odraslog čovjeka sastoji od 72% vode, a koliko je ona bitna govori također činjenica da je tijelu potrebna kako bi moglo regulirati temperaturu i omogućiti opskrbu svih organa nutrijentima. Voda također uklanja otpadne tvari te štiti zglobove i organe.

Ljetni dani dodatno pojačavaju potrebu unosa tekućine u organizam. Dostatna količina vode koju bi trebali inače unositi je oko 2 do 2,5 litre dnevno. Čak i blaga dehidracija može uzrokovati glavobolju, umor, letargiju i gubitak koncentracije. Nedostatan unos tekućine može biti uzorkom kronične boli u mišićima ili leđima, zatvora, lošeg zadaha itd.

Iako se čini kako je pijenje vode najjednostavniji način za očuvanje dobrog stanja organizma, ponekad je teško, naročito zaposlenim ljudima s ubrzanim ritmom života, tijekom dana konzumirati preporučene količine. Kao i sve drugo, i ovo je stvar navike. Rješenje je piti tekućinu u malim količinama tijekom cijelog dana. Ukoliko sa sobom pri ruci uvijek imate bočicu vode potaknut ćete refleksno posezanje za njom.

Krastavac

Voda s krastavcem

A ako vam dosadi okus čiste vode, počastite se osvježavajućim napitkom od samo dva sastojka potrebna za ovo vrhunsko osvježenje, za vrijeme nesnosnih vrućina i tijelo iz snova: voda i krastavac. Obična voda s krastavcem pravi je hit, osobito među manekenkama i svima onima koji budno paze na svaki kilogram, budući da pomaže u mršavljenju i čišćenju organizma. Uz to ima i malo kalorija. Omiljena je i među sportašima. Krastavci bogati silicijem pomažu zdravlju tkiva i mišića te brzo nadoknađuju tekućinu izgubljenu tijekom treninga.

Krastavci i voda kombinacija su koja istovremeno hidratizira organizam, ali i potiče izlučivanje viška nakupljene tekućine. Zahvaljujući kaliju, krastavac je kvalitetna alkalizirajuća namirnica koja će vam pomoći u snižavanju krvnog tlaka i potaknuti bolju funkciju živaca i mišića.

Voda s krastavcem je najbolji prirodni diuretik, pospješuje izlučivanje urina i time pomaže u izbacivanju toksina iz tijela. Sadrži preko 40% kalija, zbog čega je odlična za reguliranje krvnog tlaka.

Voda s krastavcem idealno je piće za vruće dane, kada organizam jednostavno vapi za tekućinom, jer je vrlo ukusna pa ćete je s lakoćom pijuckati cijeli dan. Osim osvježenja, ovaj napitak, bogat vitaminima A i C očistit će vašu kožu od akni i prištića, dati joj sjaj, pomoći u ublažavanju bora i hidratizirati je iznutra i izvana.

Priprema je vrlo jednostavno, vodi samo dodajte na ploške narezane krastavce, s korom, te prije konzumacije pustite da malo odstoji kako bi krastavci otpustili hranjive tvari. Pazite samo da su krastavci iz organskog uzgoja.

Tekst omogućio: www.divineenergypark.org
www.facebook.com/DivineEnergyPark
T: 01/29 81 421, M: 091/16 17 540 (od 11 do 14 sati)
Fotografija: Robert Gourley, Stacy Spensley

Facebook Like Button