Egzotično voće je na našim područjima postalo jako zanimljivo, a sve češće ga možemo vidjeti na policama lokalnih dućana.
Mnogi ne mogu ni izgovoriti imena voća koje nam dolazi iz različitog dijela svijeta, a još manje znaju koje su njihove nutritivne vrijednosti, za što se koriste te iz koje zemlje dolaze.
U narednom tekstu saznajte više informacija o najpopularnijem egzotičnom voću, a za vas smo odabrali sedam najpopularnijih neobičnih vrsta.
Durian
Ovu vrstu voća imala sam prilike vidjeti i osjetiti dok sam boravila na Tajlandu, znači u jugoistočnom dijelu Azije.
OVDJE možete pročitati i saznati i više o predivnom egzotičnom Tajlandu
Tajland – uzbudljiva zemlja prepuna kontrasta
Najzanimljiviji otok Tajlanda – Koh Pangan
Znamenitost Tajlanda – kuća Jima Thompsona čovjeka koji je oživio umijeće tajskog tkanja svile
Mnogi ljudi koji su putovali u ovaj dio svijeta znaju da se durian naziva i najsmrdljivijim voćem ikada budući da je njegov miris zaista nepodnošljiv.
Ne znam ni kako bih opisala taj miris no možemo reći u kratkim crtama da je to kombinacija trulog mesa, pokvarenog mlijeka, „smrdljivih čarapa“ i kremastog okusa badema.
Njegova konzumacija zabranjena je na javnim mjestima poput hotela i aviona, a ako ga pokušate unijeti u javni prostor očekujte novčanu kaznu.
Kivano
Kivano pripada porodici krastavaca, dolazi sa područja Afrike, uzgaja se na Novom Zelandu i Australiji, a vrlo često možete za njega čuti naziv „afrička rogata dinja“.
Mnogi smatraju da naziv kivano potječe od sličnosti prema kiviju iako se zajedno ne nalaze u istoj porodici. Izgled kivana unutar je mesni, sliči na krastavac budući da ima mnogo sitnih sjemenki, okus podsjeća na bananu, a odličan je izvor vitamina C i željeza.
Pepino
Ovo zanimljivo voće dolazi nam iz Perua, a danas se može pronaći u svim dijelovima svijeta.
Za pepino je važno napomenuti da pripada porodici papaja, a okus bismo mogli usporediti najsličnije krastavcu. Plod je zlatno žute boje i veličine otprilike kao srednja šljiva.
Pojedini gastronomi vole reći da je pepino domaći naziv za španjolski krastavac tako da ga vrlo često možete pronaći i pod ovim nazivom.
Guava
Ova vrsta tropskog voća svoje porijeklo vuče iz Srednje Amerike, Meksika i karipskog otočja.
Voćka je jako zanimljiva po tome jer sadrži jako puno vitamina, a mnogi stručnjaci slažu se da ima više vitamina c nego tropski limun pa se iz tog razloga vrlo često može pronaći u voćnim sokovima.
Mango
Prilikom boravka na Tajlandu moram reći da smo svakodnevno uživali ispijajući sokove od manga koji su zaista odlični.
Uzgaja se u tropskim i suptropskim krajevima, a od velike je važnosti kod budista budući da je i sam Buda sjedio ispod drveta od manga doživljavajući prosvjetljenje.
Mango je pun vitamina, minerala, a specifičan je po tome jer sadrži puno vode, vitamina C, kalija i odličnog je okusa.
Karambola
Još jedna vrsta tropskog voća je upravo karambola.
Danas se može pronaći bilo gdje u svijetu no izvorno potječe iz Indonezije i Šri Lanke. Zanimljiva je po tome da njezin izgled podsjeća na zvijezdu što ga čini specifičnim.
Žute je boje, kiselkastog okusa, a koristi se za pripremu koktela, vina, sirupa, raznih sokova i umaka. Ljudi diljem svijeta prepoznali su prednosti karambole pa ih koriste na različite načine u kombinaciji s ostalim namirnicama.
OVDJE vam donosimo jedan recept od još jedne zanimljive egzotične voćke
Može i bez šećera: Pekmez od kaki jabuke
Kumkvat
Ako ste išli po dućanima i zamijetili nešto maleno kao limun onda je to zasigurno bio okrugli kumkvat. Narančaste je boje, pun vitamina i mineralna i gorkasto-kiselog je okusa.
Mnogi ljudi koriste ga za jačanje imunološkog sustava kao i prevenciju od raznih prehlada.
Autor: Marina Jakšić