Znamenitost Tajlanda – kuća Jima Thompsona čovjeka koji je oživio umijeće tajskog tkanja svile

Vrlo moderna, turistička, a s druge strane tradicionalna kuća na Tajlandu nosi naziv po svom osnivaču poduzetnom Amerikancu Jim Thompsonu.

Stanovništvo Tajlanda jako je zahvalno za doprinos Jim Thompsona njihovoj zemlji i kulturi budući da je oživio tkanje svile na tajski način po čemu je ovo zemlja najpoznatija.

thompson svila tajland

Mogli bismo reći da je poduzetnički duh ovog Amerikanca ponovno vratio Tajland na svjetsko tržište poslovanja, ali i oživio tradiciju ove zemlje koja je nakon Drugog svjetskog rata utihnula.

U narednom tekstu saznajte više informacija o tome tko je bio Jim Thompson, kako izgleda danas ovaj turistički muzej, od kojih prostorija se sastoji te kada ga je najbolje posjetiti.

Jim Thompson kuca

Tko je bio Jim Thompson?

Jim Thompson bio je veliki kolekcionar, ljubitelj slika i antikviteta s naglaskom na razne kolekcije iz jugoistočne Azije navele su ovog istinskog putoholičara na Tajland gdje započinje svoju životu avanturu.

Inače po zanimanju Jim Thompson bio je arhitekt, a zbog svoje zanimacije prema tamošnjoj kulturi u kasnim četrdesetim godinama 20.stoljeća osniva industriju svile te podiže gospodarsku granu Tajlanda na jedan viši nivo.
Budući da je dao svoj veliki doprinos jednoj od tamošnjih siromašnijoj zemalja Jim Thompson postaje slavna osoba na Tajlandu koja svima biva poznata.

thompson tajland kuca

Njegova današnja tvrtka nosi naziv „Jim Thompson Thai Silk Company“ a ovaj amerikanac netragom je nestao u Maleziji

Zanimljiva je informacija da je Jim Thompson nestao pod čudnim okolnostima za vrijeme svog putovanja u Maleziji.

Sve do danas nije se otkrilo što mu se dogodilo no postoje razne teorije. Neki smatraju da je skrenuo sa puta dok je pješačio po gorju Cameron u Maleziji, druga teorija kaže da je dobio srčani napad, a treća govori o tome kako je znameniti Jim Thompson ubijen.
Imao je jednu kćer koja je cijeli ovaj kompleks ostavila/darovala u humanitarne svrhe Tajlanda te jačanje tajske kulture.

Jim Thompson thailand

Kako izgleda kuća Jim Thompsona

Nekada kuća u kojoj se živjelo, a danas jedna od najpoznatijih turističkih destinacija nalazi se u četvrti Ban Khrui koja je poznata još iz povijesti po tkanju svile.

Kada uđete u predvorje muzeja vidjet ćete mnoge prodavaonice svile, ali i kratke informacije o tome kako se izrađuje svila, što se sve nudi u ponudi i koliko je proizvodnja svile važna za tajsko gospodarstvo i kulturu.

tajland home john

Znameniti kuća izgrađena je od šest kuća tikovine, a sastoji se od sljedećih prostorija; spavaće sobe, radne sobe, predvorja, salona, blagovaonice, skloništa, paviljona svile, dvorane Bencharong te malenih dućana i restorana u kojem možete pojesti nešto kada ste završili sa razgledavanjem.

Jim Thompson museum

Sama kuća okružena je mnogobrojnim cvijećem i raznim vrstama drveća. U prostoriji blagovaonice možete vidjeti porculansko posuđe iz dinastije Ming, a cijela kuća puna je burmanskih kipova kao dio njegovog poštovanja prema budizmu.

Vrlo je bitna informacija da se u vrtu kuće Jim Thompsona nalazi torzo Bude (bez glave) iz 7. stoljeća i smatra se jednim od najstarijih Budinih kipova iz ovog dijela Azije. U kući se također mogu vidjeti slike od jatake iz 19. stoljeća koje je Thompson jako volio.

Više informacija možete pronaći na sljedećem linku: The Jim Thompson house museum
Autor: Marina Jakšić

Facebook Like Button