Le Corbusier francuski arhitekt švicarskog porijekla i sve što ste znali ili niste o njemu

Le Corbusier zasigurno je svojevremeni heroj suvremene arhitekture prošlog stoljeća, najprepoznatljiviji .

Sedamnaest Le Corbusierovih zdanja uvršteno na UNESCO-ov popis kulturne baštine

Charles-Édouard Jeanneret, poznat pod pseudonimom Le Corbusier, bio je ne samo arhitekti pionir internacionalnog stila, već i dizajner, urbanist, pisac i slikar.

On je bio jedan od prvih u svojoj grani koji je obraćao pažnju na arhitekturu i na kvalitetu života u velikim gradovima. Njegova djela i nakon sto godina, utječu na formu mnogih novogradnji diljem Europe i ostatka svijeta.

le-corbusier

Le Corbusier slikar života

Rođen je 1887. godine u Švicarskoj i odgajan je kao umjetnik. Volio je putovati, zanimljivo ponajviše u Njemačku i u istočne dijelove Europe.
U Parizu je studirao kod Auguste Perret-a, a tijekom svog školovanja prikazivao je veliki interes za sintezu različitih umjetnosti.
Svoje ime Le Corbusier usvojio je u ranim ’20 godinama prošlog stoljeća.

TheCentreLeCorbusier

Vila Savoye prekretnica moderne arhitekture

Le Corbusier započeo je svoju karijeru s projektiranjem vile, korištenjem samo suvremenih tehnika. Dizajnirao je Vilu Savoye blizu Pariza, građevinu koja je postala, kako kažu, prekretnica moderne arhitekture.

To je bila Le Corbusierova ideja o stroju habiter (“Stroj u kojem možete živjeti”), izuzetnom projektu koji se pokazao i lijepim i funkcionalnim.

Ovaj francuski arhitekt švicarskog porijekla izuzetno je utjecao i na našu arhitekturu

U Zagrebu primjerice Kockica, nekadašnji dom CK u Cvjetnom naselju arhitekta Ivana Vitića, koji je zaslužan i za čuveni neboder u Laginjinoj, stambene zgrade u Vukovarskoj ulici na broju 35 i 35a s potpisom Drage Galića, samo su neke od uporabnih građevina koje i dan danas obilježavaju izgled Zagreba, a koji ne bi tako izgledali da nije bilo znamenitog Le Corbusiera.

skica villa-savoye_l

Uveo je u arhitekturu nove inovativne elemente kao što su stupovi u prizemlju, horizontalni postavljeni prozori, pune staklene stijene i ravni krovovi s terasama što je i dan danas poželjna struktura modernog stanovanja.

Le Corbusier je smatrao da će njegove stroge i dobro isplanirane zgrade pomoći u izgradnji čišćih i svjetlijih gradova u budućnosti, a bavio se i proporcijama i odnosima građevina s prirodom.
Naime, naglašavao je nužnost zelenih površina oko zgrada te razdvajanje pješačkih od prometnih površina.

Zanimalo ga je pitanje kolektivnog življenja u njegovim teorijama planiranja grada predstavljenim u knjizi La ville radieuse iz 1935.godine.

Neki od Le Corbusier najpoznatijih javnih zgrada su Pavillon Suisse u Cité Universitaire u Parizu (1932), Ministarstvo zdravstva i obrazovanja u Rio de Janeiru (1936-1945) i Philips-Pavillon u Bruxellesu World Fair (1958).

pariz Le Corbusier Maisons La Roche et Jeanneret

Le Corbusierov veliki stambeni projekti uključuju i Unite d’nastane (1945-1952) u Marseille, koji osigurava stambeni prostor za 1600 ljudi, te zgrada Clarté u Ženevi (1930 – 1932).

Le Corbusier Ahmedabad

Među privatnim domovima može se uključiti Villa La Roche-Jeanneret u Parizu (1923-1924) i Villa Savoye u Poissy (1929) podignuta u predgrađu Pariza, a izgrađena od armiranog betona.

le-corbusiers-notre-dame-du-haut

Najpoznatija građevina je vjerojatno hodočasnička crkva Notre Dame du Haut u Ronchampu (1950-1954), a Le Corbusier nekoliko godina kasnije potpisuje i drugu vjersku građevinu: Dominikanski samostan La Tourette nedaleko od Lyona (1956-1960).

Le Corbusier spomenik

IZDVOJENO:
> Manje je poznato da je ovaj veliki umjetnik imao izvrstan smisao za samopromociju. Upravo je jedan od razloga Le Corbusierove svjetske slave bio je to što se znao jako dobro promovirati. Naime, sve su njegove publikacije bile posvuda tiskane.
> Indijski grad Chandigarh prvi je planski sagrađeni grad u toj zemlji te je uvelike građen po njegovim projektima.
> Bio je jedan od autora zgrade UN-a u New Yorku, a radio je čak i projekte za objekte u SSSR-u.
> Umro je 7. kolovoza 1965. godine i usprkos liječničkom savjetu, otplivao je u more kod Roquebrune-Cap-Martina, gdje je u Sredozemnom moru doživio infarkt i svoje posljednje trenutke života.

Fotografije: Foter
Autorica: Azra Terzić

Facebook Like Button