Richard Meier slavni high-tech arhitekt

Arhitekt Richard Meier je dobro poznati i cijenjeni diljem svijeta po svojem umijeću i dizajnu.

Rođen u Newarku, New Jerseyu 1934., Richard Meier diplomirao je na sveučilištu Cornell 1957. godine, te je zatim radio s nizom arhitekata, uključujući Skidmore, Owings i Merrill, te Marcel Breuer.

Richard Meier je osnovao vlastitu radnju 1963. godine, te je u njegovu praksu bio uključen smještaj i privatni stanovi, muzeji, high-tech i medicinske ustanove, poslovne zgrade i velike građanske provizije kao sudnica i gradske dvorane u Sjedinjenim Državama i Europi; među njegovim poznatim najvažnijim projektima možete naći visoki muzej u Atlanti; Frankfurt Muzej za dekorativne umjetnosti u Njemačkoj; Canal + televizijsko sjedište u Parizu, Hartford sjemenište u Connecticutu, crkva Jubilee te kuća Douglas.

Svi su ovi projekti primili nagrade Nacionalne časti iz Američkog instituta arhitekata (AIA).
Godine 1984. arhitekt Richard Meier je bio nagrađen za nagradu Pritzker Architecture, koja se često izjednačava sa Nobelovom nagradom. U istoj godini, g. Richard Meier je izabran za arhitekta za dizajniranje novog Getty Centra od bilijun dolara u Los Angelesu, u Kaliforniji.

Richard Meier je zadržao određeni i nepromjenjiv stav prema dizajnu zgrada od trenutka kada je kročio u svijet arhitekture. Ignorira modne trendove moderne arhitekture te održava svoju dizajnersku filozofiju. Stvorio je niz upečatljivih, ali povezanih dizajna.

Tematika
Tri od najznačajnijih pojmova Richarda Meier’sa s radom su:
Svjetlo
Richard Meier je poznat po korištenju dinamičnog svjetla.

Boja
Bijela je većinom unaprijed dominantna boja koristi Richard Meier.

Mjesto
Mjesto odlučuju stvari koje se nalaze unutar prostora kako bi okarakterizirale cjelokupni dojam.

Njegova arhitektura pokazuje kako obična geometrija, slojevita definicija prostora i efekt svjetla i sjene, omogućuju stvoriti jasan i razumljiv prostor.

Dobru arhitekturu označuje: interakcija, dosljednost i zajedništvo. Arhitekt Richar Meier sve to posjeduje, te se zbog toga još uvijek nalazi na ljestvici najboljih arhitekata na svijetu.

Više o arhitektu na stranici: Richard Meier

Fotografije: Foter
Autorica: Azra Terzić

Facebook Like Button