Sve što trebate znati o Pet Nat vinima – povijest, proizvodnja i okusi

Zašto neki ljubitelji vina obožavaju Pet Nat, otkrivamo vam prirodni šarm u boci. :)

Neki ljudi obožavaju Pet Nat vina zbog njihove nepredvidljivosti i autentičnosti. Uživaju u tome što svaka boca donosi novo iskustvo, s jedinstvenim aromama i okusima koje se ne mogu ponoviti.
S druge strane, neki vinoljupci možda nisu toliki fanovi zbog nedostatka konzistentnosti i mutnog izgleda koji može djelovati neobično. Bez obzira kojoj skupini pripadate, Pet Nat je zasigurno vino koje izaziva znatiželju i oduševljenje.

Otkrijte začetke i porijeklo Pet Nat vina

Pet Nat, skraćeno od Pétillant Naturel (prirodno pjenušavo), je drevna metoda proizvodnje pjenušavih vina koja datira još iz antičkih vremena. Ovaj tradicionalni francuski pristup poznat je i kao méthode ancestrale.

Za razliku od šampanjca, koji prolazi kroz sekundarnu fermentaciju u boci, Pet Nat započinje fermentaciju u tankovima, a zatim se puni u boce dok fermentacija još traje. Ovo rezultira prirodnim, lagano pjenušavim vinom koje zadržava sve svoje prirodne arome i karakteristike.

Proces proizvodnje Pet Nat vina

Proizvodnja Pet Nat vina je prava umjetnost koja zahtijeva vještinu i strpljenje.

prirodno vino pet nat vina

Evo nekoliko ključnih koraka:
Berba i prešanje ovakvog postupka teče tako da se grožđe bere ručno kako bi se očuvala kvaliteta. Nakon berbe, grožđe se lagano preša.
Dobiveni sok od grožđa započinje svoju prvu fermentaciju u tankovima, a kada je fermentacija na svom srednjem nivou, vino se puni u boce sa šećerom i kvascem koji omogućavaju završetak fermentacije unutar boce.
Fermentacija u boci stvara prirodne mjehuriće, dajući vinu njegov karakterističan pjenušavi izgled.

Treba naglasiti da za razliku od većine pjenušavih vina, Pet Nat se ne filtrira, što mu daje mutniji izgled, ali i bogatiji okus.

Okus i stil Pet Nat vina

Pet Nat vina su poznata po svojoj raznovrsnosti i jedinstvenosti. Svaka boca je različita, ovisno o vrsti grožđa, klimi i vještini vinara.

Evo nekoliko karakteristika koje možete očekivati:
Arome su voćne arome a prevladavaju jabuka, kruška, breskva, ali i cvjetne note. Okus Pt Nat vina je svježe i voćno, s blagom kiselošću i blagim mjehurićima. Tekstura ovakvo dobivenih vina je mekana, često s blagim talogom zbog nedostatka filtracije.

Pet Nat je savršeno vino za mnoge prilike, zahvaljujući svom osvježavajućem karakteru i ležernom šarmu

Kao aperitivno vino Pet Nat idealno je za početak večeri, zahvaljujući svojoj lakoći i svježini.
Organizirate li savršen piknik njegova prirodnost i jednostavnost čine ga savršenim izborom za opuštanje na otvorenom.

Uparivanje s Pet Nat vinom

Odlično se slaže s laganim sirevima, morskim plodovima, različitim salatama i svježim voćem.

Pet Nat vina donose uzbudljiv svijet pjenušavih vina izravno na vaš stol, nudeći autentično iskustvo koje je drugačije svaki put kada otvorite bocu.

Njegova prirodnost, kombinirana sa šarmom tradicionalne proizvodnje, čini ga savršenim izborom za one koji traže nešto posebno i jedinstveno. Dakle, sljedeći put kada budete u potrazi za vinom koje će impresionirati i osvježiti, sjetite se Pet Nat-a i dopustite njegovim mjehurićima da vas povedu na nezaboravno putovanje kroz svijet vina.

Tekst: Diana Mikloš, WSET II

Facebook Like Button