Šalša je našla svoje mjesto gotovo u svim kuhinjama svijeta, svi je jedu, pripremaju i vole. Šalša ili kako je neki izgovaraju salsa od rajčica, pomidora ili paradajza na svim je jezicima prepoznatljivo fina.
Može se pripremiti kao temeljni umaku koji se dodaju i drugi sastojci povrća, a mi vam donosimo bazični tradicionalni recept za šalšu koji možete koristiti kao umak za tjesteninu, ili kao dodatak drugim umacima, primjerice za opće obožavani bolonjez, za variva, gulaše. Ovako pripremljenu šalšu možete pohraniti i kao zimnicu i u svakom trenutku posegnuti za umakom koji će usavršiti svako jelo
Sastojci za pripremu šalše:
10 kg rajčica
1 kg luka
češnjak
sol
svježi začini (origano, bosiljak, peršin, ružmarin)
Priprema šalše
Rajčice operite, očistite od peteljke, trulih ili oštećenih dijelova te narežite na komade srednje veličine. Najbolje ih je odmah stavljati u lonac u kojemu će se kuhati kako bi se sok cijedio u taj isti lonac. Dodajte očišćene režnjeve češnjaka, svježe začine i luk narezan na četvrtine. Posolite i kuhajte otklopljeno.
Nakon što zavrije, kuhajte dva do tri sata kako bi se rajčica i dodaci raspali te kako biste postigli željenu gustoću. Izmiksajte štapnim mikserom. Čar šalše je upravo u tome da ostanu komadići rajčice, ali ako vam je draže, sve možete dodatno propasirati. Vruću šalšu ulijte u vruće sterilizirane boce koje možete pohraniti u svoju smočnicu i koristiti za zdrave brze recepte koje ćete obožavati!
Recept: Marija Jurić