Crveno meso u kombinaciji s dobrom šalšom vraća snagu u danima kada nam treba više energije..
Kako bi je dobili što više važno je da obrok bude kvalitetan i da u organizam unesemo važne nutrijente koji će nam povratiti snagu.
Primjer takvog obroka zasigurno je fini objed s mljevenim mesom i šalšom.
Dok je crveno meso bogato proteinima i važan izvor brojnih vitamina i minerala, rajčica je najbogatiji izvor likopena, biljnog pigmenta iz skupine karotenoida koji sprječava nastanak mnogih bolesti, ali i različitih virusnih oboljenja, gripe, prehlade i alergija. .
Kako napraviti kvalitetn i brz obrok?
Važnost kvalitetnih proteina, koje unosimo primjerice konzumacijom crvenog mesa kao bogatog izvora minerala i vitamina od presudnog su značaja za uravnoteženu prehranu.
Stoga, u nastavku pročitajte recept za kvalitetan obrok s crvenim mesom i šalšom.
Šalša s mljevenim mesom
Šalša:
75 g sjeckane rajčice ili pelata (200 g svježe rajčice)
20 g crvenog luka
2 g češnjaka (1 režanj)
5 g peršinovog lista
2 g bosiljka
1 žlica maslinovog ulja
Meso i tjestenina:
80 g mljevenog crvenog mesa
10 g mrkve
50 g tikvice ili drugog povrća po želji
60 g tjestenine integralne (špageti)
Đumbir i kurkuma prah, kajenski papar po želji
Priprema:
Zagrijte ulje u velikoj tavi i dodajte luk. Pirjajte lagano nekoliko minuta, a zatim dodajte sjeckanu rajčicu. Nakon nekoliko minuta dodajte mljeveno meso te povrće na kockice, začinite i pustite da se lagano pirja do 30 tak minuta.
Pred kraj dodajte češnjak i bosiljak. Tjesteninu posebno skuhajte.
Servirajte tjesteninu, na to stavite šalšu s mljevenim mesom i na vrh žličicu parmezana.
S jednom porcijom ovog jela unesete četvrtinu dnevnih potreba za vitaminima B1, B2, niacinom i vitaminom C.
Isto tako, poznato je da kroz različite namirnice dnevno unesemo veće količine soli u organizam od preporučenih, a ovakav obrok primjer je da uz kombinaciju prirodnih začina nije potrebno dodatno dosoljavati jelo.
Uz dopuštenje: Imc