
Kada se govori o međuobroku, većina ljudi pod pojmom međuobrok podrazumijeva unošenje „usputnih“ namirnica koje kupi na putu do posla, kuće ili u šetnji gradom.
To obično bude brza hrana poput pizze, hamburgera, raznovrsnih kroasana, vrećica čipseva ili slatkiša.
Poslije toga se uglavnom osjećamo loše, jer imamo osjećaj da smo još uvijek gladni, a paralelno smo unijeli velik broj kalorija.
Nemamo vremena za jesti
Ponekad prezaposleni ljudi ne stignu jesti ili nemaju vremena za kvalitetan obrok kako savjetuju stručnjaci, pa vrlo često usputno nešto unesu kako bi privremeno zavarali želudac.
Međuobroci koji su nutritivno vrijedni su itekako zdravi i važni u pravilnoj prehrani, ako znate što i kako unosite. Vrlo često su se mnogi od vas našli u situaciji gdje su se tijelom dana izgladnjivali, odnosno preskakali obroke, a u kasnim satima bi pojeli sve što se nađe na stolu.
Zašto i koliko je važan međuobrok
Pametnije je da dnevno konzumirate 2-3 nutritivno vrijedna međuobroka kako bi smanjili nepotrebni, povećani unos hrane odjednom, a vaše prehrambene potrebe uz glavne obroke dana (doručak, ručak, večera) bit će zadovoljene.
SAZNAJTE VIŠE O NEKIM SUPER NAMIRNICAMA:
Curry, borac protiv masnoća
Zeleni eliksiri ljepote i dugovječnosti
Koji su najbolji predstavnici super hrane
Izabrali smo najbolju tamnu hranu za vaš stol
Jako je važno da vaš želudac uvijek ima osjećaj da se „nešto događa“ odnosno da se unosi hrana u manjim količinama. Ako je riječ o djeci, kod njih se nikako ne bi smio izbjegavati međuobrok. Naučite svoje dijete o važnosti i vrijednostima kvalitetnog međuobroka.
Što možete konzumirati kao međuobrok
Kao međuobrok možete konzumirati razne vrste svježeg voća, energetske pločice, raznovrsne salate, orašaste plodove, jogurt, svježi sir, smoothiji.
Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić
