Devino mlijeko izvrsna je nutritivno vrijedna namirnica

U medijima i dnevnim novinama svi smo mogli primijetiti članke i reklame za razne vrste mlijeka poput kravljeg, sojinog, ovčjeg ili kozjeg, no jeste li ikada pomislili i znali da postoji i konzumira se devino mlijeko?
Doduše, u Hrvatskoj se još uvijek ne može kupiti devino mlijeko, ali tamo gdje su one u svijetu sastavni dio dnevnog života zna se da je devino mlijeko itekako ljekovito i korisno za ljudsko zdravlje.

Mnogi od vas će se na ovo začuditi no devino mlijeko već stoljećima postoji u Africi i na Bliskom istoku, a lokalno stanovništvo devino mlijeko konzumira na redovnoj bazi u svojoj prehrani.

U narednom tekstu donosimo vam više informacija o devinom mlijeku, načinu proizvodnje, zdravstvenim i nutritivnim vrijednostima te sjajne i nutritivno vrijedne namirnice.

OVDJE saznajte nešto i ostalim vrstama mlijeka koja bi vam mogla biti jako zanimljiva kao svakodnevna namirnica

Magareće mlijeko toliko je ljekovito da se počelo sve više tražiti
Kozje mlijeko i svježi kozji sir zdrava su poslastica na vašem stolu
Bivolje mlijeko i bivolji sir sve su traženije namirnice u prehrani

deva devino mlijeko

Osnovne stvari o devama i tome kako daju svoje mlijeko

Devino mlijeko daju nam deve, a to su životinje koje pripadaju porodici sisavaca, a dijele se na deve starog svijeta (jednogrbe i dvogrbe deve) i deve novog svijeta (gvanako, vikunja, ljama i alpaka).

Ono što je specifično za ovu vrstu životinja je da imaju dugi, tanki vrat, vrlo malenu glavu, veliko tijelo i tanke noge. Ovisno o vrstama mogu težiti između 35 kg do 700 kg.
Prilagođene su ekstremnim uvjetima života, a ono što je najuočljivije kod deva su njihove grbe koje im služe za spremanje zaliha masti.
Žive na suhim prostorima (stepe, pustinje i polupustinje), a smatra se da potječu iz Azije i Arabije. Žive u haremskim skupinama, a životni vijek im traje od 30-50 godine.

Što je devino mlijeko?

U Europi je devino mlijeko još uvijek jedna nepoznanica dok je na područjima Afrike devino mlijeko proizvodi koji se koristi već stoljećima.

Starije stanovništvo smatra da ima božanske čari i nazivaju ga afrodizijakom koje pomaže kod izlječenja mnogih bolesti. Konzumacija devinog mlijeka posebno je značajna za Bliski istok jer je to ujedno i jedan od proizvoda koji im donosi najviše zarade i prihoda za gospodarstvo.

Prema zadnjim informacijama smatra se da u svijetu postoji više od 20 milijuna deva koje proizvedu više od pet milijuna tona mlijeka, od čega se nešto malo više od 1.5 milijuna tona mlijeka koristi za ljudsku potrošnju.
Nomadi na Bliskom istoku deve muzu ručno, no modernizacijom su se počele otvarati specijalne automatizirane kompanije koje su se odmakle od ručne mužnje.

mlijeko deve devino mlijeko

Zašto je devino mlijeko dobro i hranjivo?

Prema analizama svjetskih zdravstvenih stručnjaka (koje su još uvijek u tijeku) devino mlijeko ima jako važne nutritivne i hranjive vrijednosti za ljudski organizama.

Smatra se da je devino mlijeko odlično za dijabetičare i za ljude koji ne podnose laktozu iz razloga jer ima manje šećera laktoze i masnoće, a više inzulina.

Ispitivanja pokazuju kako ima puno više C vitamina, nego obično kravlje mlijeko, željeza, vitamina B i dosta nezasićenih masnih kiselina.

Posebno je po tome jer ima težak i specifičan okus pa bi to mogao biti jedan od problema za odluku na konzumiranje. Od devinog mlijeka rade se i proizvodi poput sladoleda, čokolade, sira, a u novije doba mlijeko se započelo koristiti i u kozmetičkoj industriji pri proizvodnji krema i sapuna.

Mnogi stručnjaci savjetuju konzumiranje devinog mlijeka kod raznih vrsta oboljenja, ali kao i zaštitu za naš imunološki sustav.

Zanimljive informacije:

• Najveći proizvođači devinog mlijeka su Saudijska Arabija i Somalija
• Za 1L devinog mlijeka u Africi izdvojit ćete 1 dolar dok će vas na drugim kontinentima to koštati i nekoliko stotina dolara
• U Hrvatskoj se još uvijek ne može kupiti devino mlijeko
• U EU jedino tvrtka u Nizozemskoj ima dozvolu za prodaju devinog mlijeka
• Deve daju otprilike 5 L mlijeka na dan
• Deve drže mlijeko u tijelu

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić

Facebook Like Button