Magareće mlijeko toliko je ljekovito da se počelo sve više tražiti

Magareće je mlijeko sastavom najsličnije majčinom mlijeku i, s obzirom na to, izuzetno ga dobro podnose djeca i odrasli alergični na proteine iz kravljeg mlijeka.

Sve se više govori i u središte pozornosti dovodi magareće mlijeko koje ima status dragocjene, hranjive i ljekovite namirnice.

O dobrim i lošim stranama kravljega mlijeka vode se kontinuirane rasprave koje prikazuju različite krajnosti, no bez finalnog zaključka je li ono doista neophodno čovjeku ili pak može ozbiljno naštetiti njegovu zdravlju.

OVDJE saznajte zašto biste pili mlijeko od zobi?
A OVDJE zašto je sojino mlijeko veliki prijatelj žena

Tema rasprava je i kvaliteta mlijeka koje pijemo. No sve se više govori i u središte pozornosti dovodi magareće mlijeko koje ima status dragocjene, hranjive i ljekovite namirnice čije se višestruke blagodati potvrđuju i brojnim istraživanjima.

magarece mlijeko

Od davnina su poznate blagodati magarećeg mlijeka kako u prehrani i liječenju, tako i u održavanju ljepote

Legenda kaže da se Kleopatra kupala upravo u magarećem mlijeku kako bi postigla savršen ten i održala kožu cijeloga tijela baršunasto mekom. Isto su činile, ako je vjerovati legendama, i dame iz francuskog buržoaskog društva.

I Hipokrat, otac medicine, preporučavao je magareće mlijeko za brojna stanja

Magareće mlijeko dobro je liječenje onih koji imaju problema s jetrom, anemijom, bolestima dišnog sustava, prekomjernim krvarenjima, trovanjima, edemima..

Ugledni antički pisac i znanstvenik Plinije Stariji zagovarao je prednosti tog mlijeka za slabe zube, bore, astmu i očne pjege.

Stari Grci preferirali su djeci davati upravo mlijeko magarca te se ono sve do sredine 19. stoljeća prodavalo kao zamjena za majčino mlijeko.
Kako su potrebe za mlijekom na globalnoj razini postajale veće, tako je primat, mnogi će reći nažalost, preuzela industrija kravljeg mlijeka.

Koji je sastav magarećeg mlijeka kojeg slobodo možemo prozvati “čarobnim napitkom”

Magareće mlijeko sadrži vrlo nisku razinu “loših” zasićenih masnoća, a vrlo visoke razine “dobrih” i zdravih omega-3 i omega-6 masnih kiselina, istih koje nalazimo u pojedinim vrstama ribe i ribljeg ulja, a koje smanjuju razinu kolesterola u krvi, pridonose razvoju mozga te pomažu optimalno iskorištenje vitamina i minerala iz hrane.

SAZNAJTE kako možete čeličiti zdravlje uz kukuruzno mlijeko

Bogato je i kalcijem, a sadrži i enzim lizozim (tzv. antibiotik tijela) koji ima antibakterijska i antivirusna svojstva te sprječava upalne procese u organizmu, točnije u probavnom sustavu.

Magareće mlijeko sadrži do 60 puta više C vitamina nego primjerice kravlje mlijeko, vitamine A, D, E i F, visoke količine magnezija, kalcija, fosfora, kalija i cinka.

Ljekovitost magarećeg mlijeka

Osim što je idealno za djecu i odrasle alergične na kravlje mlijeko, magarećem mlijeku pripisuju se, a i dokazana su, konkretna ljekovita svojstva pa tako smanjuje simptome bronhitisa, astme i hripavca, odnosno blagotvorno djeluje na plućne bolesti.

Izuzetno povoljno djeluje na jačanje imuniteta te pomaže pri crijevnim bolestima, liječenju neurodermitisa i različitih ekcema. Njegov slatkasti okus dodatna je prednost jer ga zbog toga djeca rado piju.

ljekovito magarece mlijeko

S obzirom da se magarci nikada nisu primarno uzgajali za proizvodnju mlijeka, magareće mlijeko teško je proizvesti, točnije magarici se dnevno smije uzeti tek od 0,2 dl do 0,5 dl mlijeka.

Upravo zbog toga magareće je mlijeko vrlo skupo pa mu cijena doseže čak do 600 Kuna za jednu litru svježeg mlijeka. Zanimljivo je da je ono, baš kao i majčino mlijeko, prikladno za zamrzavanje te da mu se pri tom ne gubi niti jedno hranjivo svojstvo, a u takvom se stanju može čuvati čak dvije godine.

Stoga se često prodaje i zamrznuto, a litra takvog mlijeka stoji oko 400 Kuna. Možete ga kupiti i u količini manjoj od jedne litre, odnosno proizvođači ga smrzavaju u doze od jednog decilitra, a tada je cijena 50 Kuna.

Pravilno ćete ga odmrzavati na sobnoj temperaturi, a zagrijava se u vrućoj vodi na 30 do 40 °C odnosno ne smije se kuhati.
Preporučena dnevna doza za konzumaciju je jedan decilitar.

Rastom spoznaje o ljekovitosti magarećeg mlijeka danas se u Hrvatskoj sve više malih proizvođača i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava odlučuje na uzgoj magaraca.
I dok se ranije ta životinja uglavnom vezala uz priobalni kraj i služila u sasvim druge svrhe, danas i u kontinentalnim dijelovima uzgoj sve više cvjeta.

Magarac je čovjekov vjerni pratitelj još od davnina, a pretpostavke su da su ih ljudi počeli pripitomljavati oko 4500 godine prije Krista u Egiptu ili Mezopotamiji i to u svrhu pomoći pri prevoženju, oranju i vuči.

Magareće mlijeko u kozmetičkoj industriji

Osim u ljekovite svrhe, magareće se mlijeko sve više koristi i u kozmetičkoj industriji pa se nude kreme, sapuni, melemi, pa čak i kupke u spa centrima.

Ti proizvodi i usluge dosežu visoke cijene zbog navedene skupoće samoga mlijeka. No stručnjaci su oprečnih mišljenja kada je riječ o njegovoj primjeni u toj industriji jer istraživanja pokazuju da se ljekovitost magarećeg mlijeka maksimalno postiže jedino oralnom konzumacijom.

Piše: Wish.hr
Fotografije: Pixabay

Facebook Like Button