Sok od rajčice ili popularnog paradajza

Ovisno o preferencijama Vas i Vaše obitelji, rajčicu možete pripremiti i kao sok koji je iznimno zdrav i hranjiv zbog nutritivnih vrijednosti rajčice ili kako ju popularno zovu paradajza.

Priprema soka od rajčice ili paradajz sok
Od 10 kg rajčice dobit ćete oko pet litara ukuhane rajčice, ovisno koliko gust sok želite.
Rajčicu narežite na manje dijelove te kuhajte u velikom loncu na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Kuhajte dok se opne ne počnu odvajati, a tekućina u kojoj je rajčica više nije prozirna. Tada ukuhanu kašu rajčice protisnite kroz posudu za pasiranje, čime ćete od pasiranog mesa rajčice odvojiti kožice i sjemenke.

Propasiranu rajčicu uspite u čist lonac i nastavite ukuhavati do željene gustoće. Kuhana je kad pjena koja se nakuplja na površini iz bijele boje prijeđe u crvenu. U lonac dodajte sol i šećer. Obično se na 10 kg rajčice dodaje 1,5 jušna žlica soli i šećera, ali to ovisi o vašem ukusu. Najbolje je sok spremati u sterilizirane staklene boce (oprane boce s poklopcima ostavite u pećnici na 100 °C oko 60 minuta te ih vruće punite sokom).

Napunjene odmah dobro zatvorite navojnim poklopcem pa vratite u još toplu pećnicu da se ohlade (najbolje je da tako stoje cijelu noć).

Piše: Wish.hr
Fotografija: Pixabay

Facebook Like Button