Quinoa s rajčicom i krastavcima recept za prste polizati

Quinoa je jedna od najhranjivijih žitarica koju su drevne Inke zvali svojim jestivim zlatom.

Quinoa ima izuzetne nutritivne vrijednosti. Prepuna je magnezija, kalcija, željeza, fosfora, cinka, bakra, mangana i selena te niza vitamina i vlakana.
Na Stari kontinent donesena je krajem 5. Stoljeća i u početku je bila cijenjena više kao egzotična ukrasna biljka nego kao namirnica.

Samo malo o slasnoj rajčici

U ovom odličnom receptu koji nam dolazi iz Perua, osim quinoe, jedna od namirnica je i rajčica te vam donosimo jednu zanimljivost vezanu uz nju. Rajčica potječe iz Južne Amerike gdje su još Asteci pripremali jela sa soli, paprom i rajčicom.

> A ovdje je praktičan, savjetodavan članak o rajčici uz nekoliko prijedloga za pripremu:
Kako odabrati rajčicu za zimnicu uz par vrhunskih recepata

OVDJE pogledajte još nekoliko sjajnih recepata za sve koji vole quinou

Salata od zelenih mahuna, tikvica i quinoe
Brza salata od quinoe i tofua za sve koji drže dijetu ili žele zdravi obrok

Priprema ovog jela traje svega 20 minuta i uz njega se preporučuje crno vino.

Recept za Quinou s rajčicom
Sastojci za recept

200g quinoe
600ml vode
1 krastavac
2 rajčice
2 vlasca
60ml limunskog soka
180ml maslinovog ulja
1 svježa ljuta papričica
1 žlica prešina
1 žlica svježe mente
Sol i bijeli papar

Priprema recepta

U jednoj posudi izmješajte limunov sok, maslinovo ulje, bijeli papar, sol, sitno sjeckanu papričicu, očišćenu od sjemenki. Operite quinou pod malzom vode, a zatim je stravite u veći lonac, prelijte vodom i pustite da provri;zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte još 15 minuta. Potom sklonite s vatre i ostavite da se ohladi.

Stavite ohlađenu quinou u dublju zdjelu sa očišćenim i isjeckanim krastavcem, rajčicom, narezanom na tanke šnite, sitno sjeckanim vlasce, peršinom i sjeckanom mentom. Prelijte octom, dobro promiješajte i, po želji, dosolite. Poslužite hladno.

Dobar tek!

Uz dopuštenje nakladnika Veble commerce, partnera Wish.hr-a

Facebook Like Button