Quinoa s rajčicom i krastavcima

Quinoa je žitarica koju su drevne Inke zvali svojim jestivim zlatom.

Ima izuzetne nutritivne vrijednosti. Prepuna je magnezija, kalcija, željeza, fosfora, cinka, bakra, mangana i selena te niza vitamina i vlakana.

U ovom odličnom receptu koji nam dolazi iz Perua , jedna od namirnica je i rajčica te vam donosimo jednu zanimljivost vezanu uz nju. Rajčica potječe iz Južne Amerike gdje su još Asteci pripremali jela sa soli, paprom i rajčicom. Na Stari kontinent donesena je krajem 5. Stoljeća i u početku je bila cijenjena više kao egzotična ukrasna biljka nego kao namirnica.

Priprema ovog jela traje svega 20 minuta i uz njega se preporučuje crno vino.

Recept za Quinou s rajčicom

Sastojci
200g quinoe
600ml vode
1 krastavac
2 rajčice
2 vlasca
60ml limunskog soka
180ml maslinovog ulja
1 svježa ljuta papričica
1 žlica prešina
1 žlica svježe mente
Sol i bijeli papar

Priprema
U jednoj posudi izmješajte limunov sok, maslinovo ulje, bijeli papar, sol, sitno sjeckanu papričicu, očišćenu od sjemenki. Operite quinou pod malzom vode, a zatim je stravite u veći lonac, prelijte vodom i pustite da provri;zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte još 15 minuta. Potom sklonite s vatre i ostavite da se ohladi.

Stavite ohlađenu quinou u dublju zdjelu sa očišćenim i isjeckanim krastavcem, rajčicom, narezanom na tanke šnite, sitno sjeckanim vlasce, peršinom i sjeckanom mentom. Prelijte octom, dobro promiješajte i, po želji, dosolite. Poslužite hladno.

Dobar tek!

Uz dopuštenje nakladnika Veble commerce, partnera Wish.hr-a
Za nakladnika: Svjetlana Veble
Hrvatsko izdanje: Put oko svijeta
Izvornik: Viaggio nel mondo
Još mnogo zanimljivih izdanja možete pronaći u:
Knjižara Veble, Vlaška 7, Zagreb, tel: ++385 (0)1 4818 820