
Quinoa je jedna od najhranjivijih žitarica koju su drevne Inke zvali svojim jestivim zlatom.
Quinoa ima izuzetne nutritivne vrijednosti. Prepuna je magnezija, kalcija, željeza, fosfora, cinka, bakra, mangana i selena te niza vitamina i vlakana.
Na Stari kontinent donesena je krajem 5. Stoljeća i u početku je bila cijenjena više kao egzotična ukrasna biljka nego kao namirnica.
Samo malo o slasnoj rajčici
U ovom odličnom receptu koji nam dolazi iz Perua, osim quinoe, jedna od namirnica je i rajčica te vam donosimo jednu zanimljivost vezanu uz nju. Rajčica potječe iz Južne Amerike gdje su još Asteci pripremali jela sa soli, paprom i rajčicom.
> A ovdje je praktičan, savjetodavan članak o rajčici uz nekoliko prijedloga za pripremu:
Kako odabrati rajčicu za zimnicu uz par vrhunskih recepata
OVDJE pogledajte još nekoliko sjajnih recepata za sve koji vole quinou
Salata od zelenih mahuna, tikvica i quinoe
Brza salata od quinoe i tofua za sve koji drže dijetu ili žele zdravi obrok
Priprema ovog jela traje svega 20 minuta i uz njega se preporučuje crno vino.
Recept za Quinou s rajčicom
Sastojci za recept
200g quinoe
600ml vode
1 krastavac
2 rajčice
2 vlasca
60ml limunskog soka
180ml maslinovog ulja
1 svježa ljuta papričica
1 žlica prešina
1 žlica svježe mente
Sol i bijeli papar
Priprema recepta
U jednoj posudi izmješajte limunov sok, maslinovo ulje, bijeli papar, sol, sitno sjeckanu papričicu, očišćenu od sjemenki. Operite quinou pod malzom vode, a zatim je stravite u veći lonac, prelijte vodom i pustite da provri;zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte još 15 minuta. Potom sklonite s vatre i ostavite da se ohladi.
Stavite ohlađenu quinou u dublju zdjelu sa očišćenim i isjeckanim krastavcem, rajčicom, narezanom na tanke šnite, sitno sjeckanim vlasce, peršinom i sjeckanom mentom. Prelijte octom, dobro promiješajte i, po želji, dosolite. Poslužite hladno.
Dobar tek!
Uz dopuštenje nakladnika Veble commerce, partnera Wish.hr-a
